Napelem rendszerek

Háztartási méretű napelemes rendszerek kulcsrakész szolgáltatás a felméréstől a kivitelezésig

Energiabiztonság – termelje meg saját energiaszükségletét, csökkentse függőségét a világpiaci energia áraktól és növelje ingatlana értékét napelemes rendszerrel.

 • A rendszerek kialakításánál alaposan gondoljuk végig egy szakember segítségével, hogy milyen inverterrel építjük ki saját hálózatunkat. Amennyiben megfelelően van átgondolva és megtervezve, a későbbiekben, ha panel oldalról bővíteni szeretnénk, nem kell újabb engedélyeztetési eljárás, pl. egy jövőbeli elektromos autó vásárlása esetén, mivel annak eredményeként megnőhet a villamos energiafelhasználás is.
 • Az inverter kiválasztásánál érdemes hibrid megoldásban gondolkodni, amely később akkumulátoros egységgel is párosítható, így nem szükséges a helyben fel nem használt energiát az energiaszolgáltató felé betáplálni, hanem saját magunk számára tudjuk tárolni.
 • A napelemes rendszerek megtérülési ideje 8-15 év lehet, amely több tényezőtől is függ: többek között a tájolás, dőlésszög, rendszerméret, napsütéses órák számának változása és egyéb környezeti tényezőkön át a helyben termelt és elfogyasztott, valamint hálózatra táplált/hálózatról vételezett energia mennyiségéig mind befolyással bírnak a megtérülési számításra.
Inverter

Telepítés lépései mérföldkövek alapján

01

A tervezéshez szükséges adatok az ingatlan tulajdonságai, a használó igényei és azok módjának megismerése, valamint az esetleges meglévő hibák felkutatása. A tervezéshez minden esetben helyszíni felmérés és nagyon alapos szakmai ismeretek szükségesek. A pontos felméréseket tehát szakértő kollégáink végzik, így precíz képet kapunk a rendszer tervezéséhez, odafigyelve a részletekre.

02

A szerződéskötés után minél előbb össze kell gyűjteni az engedélyezéshez szükséges iratokat. Ezekről részletes információt talál a területileg illetékes áramszolgáltató honlapján, illetve kollégáink is minden segítséget megadnak a dokumentumok összeállításában.

03

A szerződéskötést követően elindítjuk a napelemes rendszer engedélyezését a területileg illetékes villamos energiaszolgáltatónál.

04

A villamos energiaszolgáltató a benyújtott Igénybejelentésre egy ún. Műszaki Gazdasági Tájékoztatót (rövidítve: MGT) küldi meg a bejelentő/felhasználó részére. Az MGT tartalmazza, hogy mik azok a feltételek, amelyeknek teljesülnie kell ahhoz, hogy a szolgáltató hozzájáruljon a létesítéshez.

Az MGT tartalmazza az esetlegesen felmerülő, szükséges hálózat fejlesztés követelményeket és a hálózat fejlesztés díját, valamint a mérőóra cseréjének díját (a legtöbb esetben díjmentes). A meglévő mindennapszaki (nappali) mérőórát ad-vesz mérőórára kell cserélni, vagy ha ezzel már rendelkezik a felhasználó, akkor elég azt felprogramozni.

Cégünk elkészíti és a területileg illetékes áramszolgáltatónak benyújtja a Csatlakozási Dokumentációt. Ezen dokumentum áramszolgáltató által történő elfogadásra jelenti a napelemes rendszerszer tényleges engedélyét.

05

Az engedély meglétét követően elkezdjük a napelemes rendszerek kivitelezésének megtervezését:

 • időpontot egyeztetünk a kivitelezés időpontjára;
 • kiválasztjuk a kivitelező csapatot;
 • megrendeljük és a helyszínre szállítjuk a napelemes rendszerhez szükséges alkatrészeket
06

A napelemes rendszer telepítése után próbaüzemet tartunk. Amennyiben a folyamat sikerrel zárul, és igazolható, hogy a rendszer működésképes, a kivitelezési folyamat véget ér.

07

A beüzemelés végén elkészítjük, és az áramszolgáltató részére megküldjük a Kivitelezői Nyilatkozatot készre jelentéssel. Ezzel igazolható, hogy megfelelő szakértelemmel és képesítéssel rendelkező szakember végezte el a munkát és a telepített rendszer a kiadott engedélyben foglaltak alapján készült.

08

A területileg illetékes áramszolgáltató a beküldött készre jelentést követően felszereli a helyszínen a napelemes rendszer termelését regisztrálni tudó „ad-vesz” mérőórát a mindennapszaki (nappali) fogyasztásmérő helyett és felkapcsolja a napelemes áramtermelő rendszert (meglévő ad-vesz mérő esetén csak programozást végeznek a szolgáltató emberei). Amennyiben aktív a rendszer és van működő internet kapcsolat, kollégáink központilag beállítják a monitoring rendszert, mellyel nyomon követheti rendszere termelését applikáción keresztül.

Napelem rendszer elemei

Napelemek

01

Napelemek

A napelemek a rendszer lelke, a napfény hatására a napelemek rétegei között feszültség keletkezik, aminek hatására egyenáramú elektromos áram indul el. Méretük, teljesítményük igen széles skálán mozog. Minden esetben alapos tervezést igényel a megfelelő méret és teljesítmény meghatározása. Általában a 35 - 45 V tartományban generálnak áramot. Cégünk osztott cellás prémium panelekkel dolgozik, a legjobb hatásfok elérése érdekében.

A napelemek tartószerkezete

02

A napelemek tartószerkezete

A napelem táblák nem közvetlenül a héjazatra kerülnek felszerelésre. A tetőre, amely lehet cserép, zsindely, lemez fedésű vagy akár lapostetős kialakítású, a napelemek fogadására alkalmas tartószerkezetet szerelünk, amelyhez rögzítésre kerülnek a napelem panelek. Földre telepítés külön tartókonzollal sem jelent akadályt cégünk számára, minden eshetőségre van megoldási koncepciónk.

Inverter

03

Inverter

Az inverter feladata, hogy a napelemek által generált egyenáramú elektromos áramot egy (230V) vagy három fázisú (400V) 50 Hz-es váltó árammá alakítsa át. Célszerű az invertert esőtől és direkt napsugárzástól védett helyen elhelyezni.

Tárolás

04

Tárolás

Az elektromos energiát vagy tárolni kell, vagy azonnal felhasználni. A tároló feladata, hogy a termelés és a felhasználás közti időközt áthidalja. Tároló beépítése esetén, annak fogadására alkalmas inverterre van szükség. Ezt a rendszer tervezés és engedélyeztetés során már érdemes számításba venni.

Kábelezés és csatlakozás a belső hálózatra

05

Kábelezés és csatlakozás a belső hálózatra

A napelemeket megfelelő vezetékezés köti össze soros kapcsolással. A napelem panelektől az inverterig nagy áramerősségű egyenáram folyik, ez megfelelő kábelezést igényel, vastagabb, mint a házban használt megszokott elektromos vezetékek. Az egyenáramú vezetéket az inverter és a napelemek távolsága, valamint a tervezett áramerősség alapján méretezni kell. Az invertertől a lakás vagy ház meglévő elektromos hálózatáig váltóáram folyik, ez általában nem igényel speciális anyagot vagy technológiát. A csatlakozás a belső hálózatra mindig kismegszakítók közbeiktatásával történik.

Védelmi dobozok

06

Védelmi dobozok

Az inverter drága berendezés, érdemes megvédeni mind a tetőről, egyenáramú oldal – DC, mind a hálózat felől váltakozó áramú oldal- AC érkező feszültség túlterheléssel szemben. Az inverterek többsége rendelkezik DC védelemmel, azonban a beépített eszközök mindegyike olvadó biztosítékkal van megoldva, azaz a villámcsapás esetén a védelem leold, és az inverter kikapcsolva marad a védelmi egység cseréjéig. A cserét a garanciális időben csak szakszervíz cserélheti, ami akár hosszú időre inaktívvá teheti a napelemes rendszerünket, így érdemes megfelelő védelemmel ellátni. Az általunk ajánlott és szerelt rendszerek mindegyike tartalmaz külső védelmi berendezésekel.

Optimalizálók

07

Optimalizálók

Nem kötelező, de sokszor elkerülhetetlen részei a napelemes rendszernek. A tetőn a napelem panelek alapesetben sorba vannak kötve. Emiatt az összes panelen azonos erősségű áram folyik át. Egy adott panelen átfolyó áram mennyisége az adott panel termelésétől függ, azaz, ha egy panel például részlegesen árnyékba kerül, akkor az általa termelt áram erőssége lesz a teljes áramkör árama. Ennek a hatásnak a kiküszöbölésére szolgálnak az optimalizáló berendezések. Az optimalizáló berendezéseket a részleges árnyékhatással terhelt áramkörök napelem paneljeire kell szerelni. Ez azonban megdrágítja a beruházást, de ha a rendszer átszervezésével nem lehet a problémát megoldani, akkor sajnos be kell építeni őket. Az optimalizálókkal ellátott panelek egyenként is megjeleníthetőek a monitoring platformon, így akár panel szinten is láthatjuk azok működési paramétereit.

Ad-vesz mérő

08

Ad-vesz mérő

Az ad-vesz mérő végzi el a hálózatból felvett és a hálózatra feltöltött elektromos energia mennyiségének mérését külön-külön. Az ad-vesz mérőt minden esetben a villamos energiaszolgáltató szereli fel/programozza be, a korábbi standard mindennapszaki (nappali) mérőóra lecserélése után. Az ad-vesz mérő felszerelésének felmerülő díját Önnek kell közvetlenül a szolgáltató részére megfizetnie. Legtöbb esetben a mérőóra cseréje/programozása ingyenes, a Műszaki Gazdasági Tájékoztató (MGT) tartalmazza ennek várható költségét az engedélyeztetési eljárás során.

HUAWEI inverterek

10 éves garanciával + akkumulátor csatlakozási lehetőséggel

 • Általános telepítési helyszínekre alkalmazható megoldás
 • Hosszútávú garancia, akár optimalizálókkal kiegészíthető
 • Költséghatékony
 • Akkumulátor tárolós egységekkel kompatibilis
HUAWEI SUN2000-2-6KTL-L1

HUAWEI SUN2000-2-6KTL-L1

Fázis: EGYFÁZISÚ
Teljesítménye: 2-5 kW
Maximális hatásfok: 96-98%
HUAWEI SUN2000 3-10KTL-M1

HUAWEI SUN2000 3-10KTL-M1

Fázis: HÁROMFÁZISÚ
Teljesítménye: 3-10 kW
Maximális hatásfok: 97-98%
HUAWEI SUN2000 12-20KTL-M2

HUAWEI SUN2000 12-20KTL-M2

Fázis: HÁROMFÁZISÚ
Teljesítménye: 12-20 kW
Maximális hatásfok: 98%
HUAWEI optimalizáló

HUAWEI optimalizáló

Típus: OPTIMALIZÁLÓ

Solplanet inverterek

10 éves garanciával

 • Kevésbé komplex telepítés esetén javasolt, amennyiben legfeljebb 2 tetőfelületre történik telepítés. Ennek köszönhetően kedvezőbb az ára.
 • Kevesebb panel esetén hatékonyabban működik, mint más inverter termékcsaládok.
Solplanet ASW T Széria

Solplanet ASW T Széria

Fázis: HÁROMFÁZISÚ
Teljesítménye: 3-4-5-6 kW
Maximális hatásfok: 97-98%
Solplanet ASW LT-G2 Széria

Solplanet ASW LT-G2 Széria

Fázis: HÁROMFÁZISÚ
Teljesítménye: 8-20 kW
Maximális hatásfok: 97-98%
Solplanet ASW LT-G2 Pro Széria

Solplanet ASW LT-G2 Pro Széria

Fázis: HÁROMFÁZISÚ
Teljesítménye: 8-20 kW
Maximális hatásfok: 97-98%
TIGO optimalizáló

TIGO optimalizáló

Típus: OPTIMALIZÁLÓ

Panelek

 • Az osztott cellás kialakításnak köszönhetően a panel képes a beérkező fényt nagyobb részben energiatermelésre fordítani.
 • Az árnyékoló hatások befolyása kevesebb, a „hot-spot”-ok kialakulásának kockázata alacsonyabb, mely növeli az élettartamot.
 • A mechanikus terhelhetőség mértéke is nőtt, a hatásfok magasabb, mint a "hagyományos" panelek esetén.
 • A terméket jellemzi a 12 éves gyártói- és 25 éves teljesítménygarancia, amely tükrözi a termék időtálló, megbízható értékét.
 • Az osztott cellás kialakításnak köszönhetően kisebb áramok kerülnek elvezetésre, a cellahőmérséklet csökkenthető, így csökken az ebből fakadó veszteség is (Egy 35℃-os hagyományos napelemhez képest a félcellás panel hőmérséklete 2,5℃-kal alacsonyabb ugyanazon körülmények alapján. Ennek köszönhetően a panel áramtermelő képessége akár 4,64%-kal nagyobb lehet!)
 • Emellett amíg a hagyományos napelemek esetében a panelbe épített 3 db úgynevezett bypass dióda egyenként 2 sorba kötött cellasort véd, addig a félcellás napelemek esetében minden dióda egy-egy párhuzamosan kötött cellasort véd. Ez szintén megakadályozza a hot spotok kialakulásának lehetőségét.
Napelem panelek

Általános üzemeltetési tájékoztató

Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés