AKKUS ENERGIATÁROLÓKAT TELEPÍT A TESLA GYÁRAINÁL

Az autógyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a megújuló energiák használatára, és ez alól a Tesla sem kivétel. Napelemeket már eddig is telepítettek a gyáraik tetejére, most viszont érkeznek az akkus energiatárolók is.

A Tesla 2022 végéig összesen 32,4 MW napelemes teljesítményt telepített gyáraihoz, és a munka tovább folyik. A Giga Berlin most jár például 1 MW-nál, ám a vállalat tizenkétszer ekkora teljesítményt tervez ide megújulóból.

A Giga Texas is jó úton halad, a központi épület tetején rengeteg napelem található, amelyek még a cég nevét is kibetűzik a közeli reptérre érkezők kedvéért, akik leszállás közben bizonyosodhatnak meg róla, hogy a pilóta jó városba vitte őket. Ám ennyi napelemhez már energiatároló sem árt, főleg, hogy a texasi hálózat nem nélkülözi az áramkimaradásokat.

Az eddig kiadott engedélyek alapján úgy néz ki, hogy egy 131 MW /262 MWh kapacitású akkupark épül a gyár területén, amely 68 darab Megapack XL energiatárolóból áll majd. A legfrissebb felvételek szerint 24 darab telepítése már meg is történt. Ha ennyi Megapack energiatárolót szeretnénk rendelni, az 140 millió dollárba kerülne – hogy mennyi az önköltség azt nem tudjuk, de valószínű, hogy a projekt még így is 100 milliós tétel.

Európa legnagyobb tetőn található napelem parkja egyébként hazánkban, az Audi győri gyárának tetején található, és teljesítménye 12 MW. Ha minden igaz, a Giga Berlin ezt az eredményt fogja megközelíteni.

Forrás: VILLANYAUTÓSOK

 

2023.08.07
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés