Döntött a kormány: új megújuló energiás bevételkompenzáció jön

A kormány villamosenergia-tárolói bevételkompenzációs támogatási rendszert hoz létre, amelyet a megújulós termelők vehetnek igénybe.

A most megjelent rendelet alapján még sok a bizonytalanság, hogy kik is örülhetnek a támogatásoknak.

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent rendelet értelmében az ukrajnai háború jelentette veszélyhelyzet ideje alatt egy új támogatási rendszert hoz létre a kormány. Ezen belül meghatározott területeken, például a megújuló energiaforrásból és a hulladékból nyert energiával termelt villamos energia elősegítésének szabályait, valamint a prémium típusú támogatási rendszer finanszírozásának módját kell alkalmazni.

A rendelet meghatározza a villamosenergia-tárolói bevételkompenzációs támogatási rendszert. Ezen belül az üzemeltetőknek szerződést kell kötniük az átviteli rendszerirányítóval, és a támogatás mértékét a támogatott villamosenergia-tároló által a pályázati eljárásban igényelt nettó bevétel és a referencia nettó bevétel különbsége alapján határozzák meg.

A szabályozás szerint a villamosenergia-tároló az a villamos energia fizikai vagy kémiai technológiával történő tárolására szolgáló berendezés vagy létesítmény, amely a közcélú hálózatról vételezett vagy azonos csatlakozási ponton csatlakozó erőmű által megtermelt villamos energiát átalakítja, eltárolja és annak műszaki veszteséggel csökkentett részét a villamosenergia-rendszerbe betáplálja, vagy – függetlenül attól, hogy van-e betáplálásra lehetősége – a csatlakozási pont mögötti felhasználásra rendelkezésre bocsátja.

A rendelet részletezi a villamosenergia-tárolói bevételkompenzációs támogatás elszámolási és pénzügyi rendszerét. A támogatás összegét az átviteli rendszerirányító határozza meg, és a mérlegkörfelelősnek kell fizetnie.

Az energiapolitikáért felelős miniszter és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jogosultak a részletes szabályok meghatározására, ideértve a támogatás mértékét és elszámolását is. Így tehát a kormány még adós azzal a részlettel, hogy mennyi pénzhez is juthatnak az energiatárolók üzemeltetői.

A rendelet részletezi az adatszolgáltatási kötelezettségeket, a számviteli szabályokat és más részletszabályokat a villamosenergia-tárolók bevételkompenzációs támogatásával kapcsolatban.

A rendelet a kihirdetését követő napon, azaz augusztus 15-én lép hatályba. A célja a villamos energia területén a veszélyhelyzet idején történő hatékonyabb alkalmazás és szabályozás biztosítása.

Forrás: Portfolio

 

2023.08.15
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés