Napok vannak hátra: a kormánynak lépnie kell a napelemes piacon

Drámai változások jönnek a napelemes piacon, ráadásul aki idén nem lép, az kimarad a szaldóelszámolásból.

A magyar villamosenergia-hálózat állapota jobb annál, hogy teljes tiltást kellett volna bevezetni a visszatáplálásra – mutatott rá az Indexnek Kiss Ernő. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke emlékeztetett, az Energiaügyi Minisztériumnak legkésőbb október elsején lépnie kell.

Kifejezetten örvendetes adat: a háztartási napelemerőmű-piac Magyarországon meghaladta a 2000 megawattot, ez azt jelenti, nagyjából 250 ezer háztartásban található ilyen rendszer – mondta az Indexnek Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. Tehát a lakosság élt a lehetőséggel, aki tudta, tavaly október 30-ig beadott igényt arra, hogy napelemes rendszert telepíthessen. Azonban a piaci visszajelzések alapján a regisztrációk lassan elfogynak.
A százszázalékos támogatású pályázatban 43 600 háztartás nyerte el a támogatást, de még mindig nem lehet feltölteni az elszámolásokat. Tavaly az októberi változtatásig összesen 200 ezren adták be az igénybejelentést. Ebből tavaly a rezsicsökkentés módosítása után nagyjából 80 ezren jelentkeztek. Természetesen ennek egy része valamilyen technikai vagy más természetű akadályba ütközik végül.

Továbbra is rengeteg a kérdés

Az Energiaügyi Minisztérium október elsején teszi közzé a legkésőbb augusztus 31-ig megkapott, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által előkészített változtatásokat. Ennek alapján dől el, mely területeket szabadítanak fel a visszatáplálási moratóriumból. „Akik tavaly október 31-e után adták be az igénybejelentésüket, és megvalósították a rendszerüket, azok ezt csak úgy tehették meg, hogy visszatáplálás elleni védelemmel látták el. Viszont, ha október 1-től felszabadítják a hálózatot, akkor ezt ki lehet majd kötni. Sőt, az idei év végéig jogosultak lesznek megszerezni a szaldóelszámolást” – mondta Kiss Ernő.

HISZEN BRÜSSZEL MÁR 5-6 ÉVVEL EZELŐTT ELHATÁROZTA: SEMMILYEN VILLAMOSENERGIA-TERMELÉSHEZ NEM TARTOZHAT TÁMOGATÁS AZ UNIÓ TELJES TERÜLETÉN.

Ennek az egyik következménye, hogy kilőtték a szaldóelszámolást. Ám a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint semmi nem indokolta azt a kormányzati lépést, hogy általános tiltást vezessenek be a visszatáplálásra.

„A magyar villamosenergia-hálózat állapota nem indokolta ezt a lépést. Valóban találhatóak az országban olyan területek, ahol ez szükséges volt, de korábban is a szakemberek döntötték el, hogy hol lehet csatlakozni a hálózatra” – összegezte. A szakma egyértelműen úgy látja: ez politikai döntés volt. (A kormányzati információink szerint az ország területének a 10 százaléka problémás. Úgy tudjuk, a kormány már ezzel számol.)

Vannak jó megoldások

Kiss Ernő szerint jelenleg folyamatosak a hálózattal kapcsolatos vizsgálatok. A piaci hírek szerint Budapest területén 1500 megawatt pluszkapacitást bírna el a hálózat. „Bőségesen van hely, ezt mind képes lenne befogadni a hálózat” – húzta alá. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke nyilatkozatában leszögezte: a saját termelési célra létrehozott erőművek, amelyek a vállalkozások termelését segítik, továbbra is előnyösek.

Ebben a szektorban óriási az igény. Gyárak, üzemek, irodaházak esetén mind visszatáplálás elleni védelemmel látták el a rendszereket, de mivel a mai napig brutálisak a villamosenergia-árak a korábban megkötött szerződések miatt – holott a tőzsdei árak már alacsonyak –, 2-3 éven belül megtérülhetnek a beruházások

– emelte ki Kiss Ernő, aki szerint bármilyen vállalkozásnak célzottan támogatott hitellel érdemes ezt kihasználni, és napelem-beruházást végrehajtani. A témával korábban az Index külön elemzésben foglalkozott. Akkor Házi Ádám, a Wagner Solar fejlesztési igazgatója úgy fogalmazott, érdemes a szektort két csoportra szétválasztani: az egyik a lakossági, míg a másik, amelyről talán kevesebb szó esik, a vállalati.

Azzal, hogy Európában mindenhol megszűnik a szaldóelszámolás a háztartásoknál, az igazi problémát az jelenti, hogy nincs hatékony megoldás az áramtárolásra. „Napközben, mikor a napelemes rendszer termel, nem vagyunk otthon és nem fogyasztunk, ezt kellene megoldaniuk az akkumulátoroknak” – közölte Házi Ádám, aki felhívta a figyelmet, hogy az akkumulátorok egyben növelik is a beruházások megtérülési idejét.

ELLENTÉTBEN A VÁLLALATI SZEKTORRAL: HISZEN ITT AKKOR TÖRTÉNIK A FOGYASZTÁS, AMIKOR TERMELÉS IS ZAJLIK.

„Most azt kell eldöntenie a piacnak, hogy az akkumulátorok mellett az energiamenedzsmentet milyen arányban választja. Elképzelhetőnek tartom, végül nem a lakossági szektorban lesznek igazán jelentős mértékben napelem-beruházások, hanem a vállalkozási szektorban” – fogalmazott a Wagner Solar vezetője. Házi Ádám hozzátette: a számok jelenleg azt mutatják, optimálisabb a vállalatoknál a barnamezős beruházás, mint a családi házak tetején egy kisebb méretű rendszer. Hiszen egy egyszerű irodaházban megjelennek a dolgozók reggel 8 és 9 óra között, elindítják a kávéfőzőt, bekapcsolják a számítógépüket, felkapcsolják a világítást, nyáron a klíma is beindul. Ez egész nap, a hét öt napjában így zajlik. „Tehát valójában pont akkor zajlik a termelés az épületben, amikor a fogyasztás is. Párhuzamosan tud működni a kettő” – mutatott rá.

A szektor teljes képéhez érdemes naperőműveket is megvizsgálni. Kiss Ernő ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi célú naperőműveknél a MAVIR 2021 óta nem adott ki csatlakozási lehetőséget a beruházóknak. Ám az idei évben adtak már ki ilyen engedélyeket, de ezek legkorábban egy fél évtized múlva készülhetnek el. Eközben lehetőséget kaptak a gáztüzelésű erőművek, és „borzasztó drágán importálunk villamosenergiát – 40 százalékos a villamosenergia-import” – húzta alá.

Forrás: Portfolio

 

2023.08.15
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés