ÚJABB FEJLEMÉNYEK A LAKOSSÁGI NAPELEMEKNÉL A SZALDÓS ELSZÁMOLÁS KAPCSÁN

A lakossági napelemeknél az éves szaldó elszámolási rendszer havira változtatásának tervei kapcsán fontos nyugtató mondatot küldött ki hétfőn sajtóválaszként az Energiaügyi Minisztérium.

Azt üzente a tárca, hogy figyelembe fogják venni a már végrehajtott és megkezdett napelemes beruházásoknál az érintett családok érdekeit, és dolgoznak a szabályok finomhangolásán, hogy még „a jövőbeli fejlesztések megtérülését is” lehetővé tegyék.

Az elszámolási rendszer tervezett változtatása, illetve a Magyar Napenergia és Napkollektor Szövetség meglátása kapcsán számos kérdést intéztünk az Energiaügyi Minisztériumhoz, amelynek Kommunikációs Főosztálya összefoglalóan az alábbi sajtóválaszt juttatta el szerkesztőségünknek (kiemelés tőlünk):

"Az éves elszámolás kivezetését 2024. január elsejétől hatályos uniós rendelkezés írja elő a tagállamok számára. Az ehhez igazodó hazai szabályozási tervek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal tavalyi döntései nyomán már eddig is ismertek voltak. Finomhangolásukon a már megvalósított vagy megkezdett beruházásokban érintett családok érdekeit figyelembe véve dolgozik az Energiaügyi Minisztérium. Az előkészületben lévő változások lehetővé teszik a jövőbeli fejlesztések megtérülését is, miközben a villamos energia rendszer egésze szempontjából tervezhetőbb, kiszámíthatóbb kereteket biztosítanak. A pontos részletekről a végleges döntések megszületése után, szeptemberben várható tájékoztatás. A tárca ahogy az eddigiekben, a jövőben is nyitott a szakmai szövetséggel való egyeztetésre."

A fenti kiemelések arra utalnak, hogy a Minisztérium figyelembe veszi azok érdekeit is, akik az elmúlt években annak ismeretében telepítettek napelemet, hogy az éves szaldó rendszerben akár lenullázhatják a villanyszámlájukat (vagy akár pénzt is kereshetnek), mert a nyáron megtermelt többlet energiát szembe állíthatják a téli megnövekedett áramigénnyel, és ennek ismeretében kalkuláltak 8-10 év körüli megtérüléssel a rezsicsökkentési rendszerben.

Most viszont az éves szaldó 2024-től havira változtatásával ezt a nyári többlettermelést nem tudják majd szembe állítani a téli többletigénnyel, és így sokak félelme az, hogy jócskán romolhat a beruházásaik megtérülése, sőt aki az utóbbi években telepített, annak ez meg se térülne, mert főleg a téli hónapokban akár vaskos villanyszámlája is keletkezhet (főleg, ha a fűtési rendszerét is átállította elektromos alapúra).

A tárca válasza arra utal, hogy az ezeket az érdekeket is figyelembe vevő végső elszámolási szabályokat szeptemberben ismerhetjük meg.

Forrás: Portfolio

 

2023.08.31
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés