Napenergia: itt a megtérülési áttörés, fontos bejelentést tettek

Számos tényező segítheti a napelemtelepítéseknél a megtérülési idő felgyorsulását.

Az RMI friss jelentése szerint a megújuló energiaforrások, különösen a nap- és szélenergia terén tapasztalt exponenciális kapacitásnövekedésnek köszönhetően, gyorsan csökkennek a költségek és növekszik a megtermelt energia mennyisége. Az előrejelzés szerint a nap- és szélenergia-termelés további 15-20%-os éves növekedéssel folytatódik, miközben a költségek jelentős mértékben csökkennek, ami gazdasági és környezeti előnyökkel jár.

Az RMI friss jelentésében meggyőző érveket sorakoztat fel a megújuló energiaforrások, különösen a nap- és szélenergia exponenciális növekedése mellett. Azt állítják, hogy ezek a technológiák a jól bevált mintát követik, amely gyakran megfigyelhető az új innovációk esetében - a tanulási görbék árcsökkenéshez vezetnek, ami viszont gyors kapacitásbővülésre ösztönöz.

Hogy ezen a pályán járunk, számos tényező támasztja alá, többek között az új napenergia- és akkumulátor-kapacitások megjelenése, az ambiciózus politikai célkitűzések - például az Európai Unió új támogatási programjai -, a változás lendülete és az S-görbék belső logikája.

AZ ELEMZÉS SZERINT MINDEZEK AZ ELEMEK ARRA UTALNAK, HOGY A NAP- ÉS SZÉLENERGIA-TERMELÉS EXPONENCIÁLIS NÖVEKEDÉSE AZ ÉVTIZED HÁTRALÉVŐ RÉSZÉBEN IS FOLYTATÓDNI FOG, ÉVI 15-20%-OS NÖVEKEDÉSI RÁTÁVAL.

A jelentés egyik legmegdöbbentőbb előrejelzése, hogy a napenergia költségei várhatóan a felére csökkennek az évtized végére, a szélenergia költségei pedig negyedével csökkennek. Ennek az előrejelzésnek a lényege abban az elképzelésben gyökerezik, hogy ahogy egyre több napelemet és szélturbinát gyártanak, a gyártók egyre jobban felkészülnek, ami a hatékonyság javulásához és a

Ez a "learning by doing" néven ismert koncepció következetesen kulcsszerepet játszik a megújulóenergia-ipar terjeszkedésének előmozdításában. Az elmúlt négy évtizedben a napenergia esetében az átlagos tanulási ráta 20% körüli volt, a szélenergia esetében pedig 13%.

A jelentés kiemeli, hogy bár a megújuló energiát gyakran dicsérik környezeti előnyei és az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez való hozzájárulása miatt, gazdasági szempontból ugyanilyen meggyőző. Ez különösen jól látható a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos technológiák költségeinek az elmúlt évtizedben tapasztalt zuhanásában.

A NAPENERGIA ÉS AZ AKKUMULÁTOROK KÖLTSÉGEI 2012 ÉS 2022 KÖZÖTT FIGYELEMRE MÉLTÓ MÉRTÉKBEN, 80%-KAL CSÖKKENTEK, MÍG A TENGERI SZÉLENERGIA KÖLTSÉGEI 73%-KAL, A SZÁRAZFÖLDI SZÉLENERGIA KÖLTSÉGEI PEDIG 57%-KAL CSÖKKENTEK A BNEF ADATAI SZERINT.

Mivel ezek a technológiák továbbra is követik az innovációs termékekre jellemző tanulási görbét, jó úton haladnak afelé, hogy gazdaságilag még versenyképesebbé váljanak.

A megújuló energiaforrások növekvő megfizethetősége és vonzereje jelentős változásokat idézett elő a globális beruházási trendekben. Az előrejelzések szerint például a globális energetikai beruházások 62%-át a tiszta energiát hasznosító technológiákba irányítják majd ebben az évben. Ezt az átmenetet jelzi, hogy a megújuló energiaforrásokba ma már több új beruházás érkezik, mint a fosszilis tüzelőanyagokba, ami alapvető változást jelez az energetikai tájképben.

Forrás: Portfolio

 

2023.09.05
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés