Rendkívül fontos hírek jelentek meg a lakossági napelemtulajdonosok számára!

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a lakossági napelemek betáplálási stopja feloldásáról, illetve a jövő évtől érvényes bruttó elszámolásról új és egyúttal rendkívül fontos bejelentéseket tett a szerdai Kormányinfón.

Az első témában azt mondta, hogy január 1-től az ország csaknem teljes területén, 7-8%-nyi részt kivéve, feloldják a betáplálási stopot, a másodikban pedig arra tett utalást, hogy kb. 13 forintot kapnak majd a háztartási napelem tulajdonosok a bruttó elszámolás keretében a hálózatba betáplált villamosenergiáért 2024-től kezdve.

Éves szaldós téma

A Kormányinfón egyrészt megismételte Gulyás azt a múlt pénteki bejelentést, miszerint az a háztartás, amely 2023. szeptember 7-ig jelentkezett az elosztóhálózat üzemeltetőjénél, hogy napelemet telepítene, még ő is az éves szaldó elszámolásba kerül a feltelepítéstől számítva tíz évig, ha a beruházás 2025. december 31-ig befejeződik. Egy ponton azonban reményét fejezte ki, hogy emiatt nem indul majd kötelezettségszegési eljárás az Európai Bizottság által, ugyanis a 2019/944-es uniós irányelv azt rögzíti, hogy 2024. januártól kezdve az új csatlakozásokra már a bruttó elszámolási rendszert kell érvényesíteni.

A minap bejelentett magyar kormánydöntés viszont azt jelenti, hogy a 2024. január elseje után még 2 évig csatlakozó embereknek is meg lesz a lehetősége az éves szaldó szerinti hálózati csatlakozásra (ha idén szeptember 7. éjfélig jelentkeztek).
A tájékoztató legvégén arra kapott kérdéseket a miniszter, hogy mi lesz a Lantos Csaba energiaügyi miniszter által jelzett közelgő döntéssel, ami a lakossági hálózati betáplálási stop részleges feloldását vázolta, illetve milyen feltételek várhatók a 2024-től érvényes napelemes bruttó elszámolási rendszerben.

Betáplálási stop feloldása

Előbbi kapcsán Gulyás szó szerint ezt mondta:
„Január elsejével tudjuk helyreállítani a rácsatlakozás lehetőségét. Az ország egész területén még nem, de kb. 7-8%-a marad csak az ország területének, ahol nincs olyan állapotban a hálózat, hogy további rácsatlakozást el tudjon viselni. A többi helyen január elsejével helyre fogjuk állítani.”

Így tehát a tavaly elrendelt lakossági hálózati betáplálási stopot az ország döntő részét 2024. január 1-től helyreállítja a kormány, azaz beépített tároló nélküli új napelemes rendszerek is csatlakozhatnak majd a hálózathoz. A betáplálási stopot a tavaly október 13-i Kormányinfón jelentette be a miniszter és azt jelezte, hogy aki még tavaly október 31-ig jelentkezik, ők még külön tároló telepítés nélkül csatlakozhatnak, tehát a megtermelt, de nem felhasznált áramot betáplálhatják a hálózatba.

Azóta viszont a betáplálási stop feloldását vártuk, amelyet a kormány fokozatosnak ígért, de ezek szerint lényegében egy lépésben történik meg ez január 1-től az ország döntő részén, aztán a fennmaradó 7-8%-nyi részen annak ütemében halad, ahogy a szükséges hálózatfejlesztések is haladnak. Azt is jelezte egyébként Gulyás, hogy az akkumulátor (tároló) kapacitások kiépítésére nemcsak ipari szereplőknek, hanem a háztartásoknak is lesz majd pályázat.

Betáplált áram díja a bruttó elszámolási rendszerben

A bruttó elszámolás korrekt árazásával kapcsolatos kérdésre azt mondta:
„Annál korrektebb árazás nincsen, mint az, hogy ugyanannyiért veszi az MVM az áramot egy magánszemélytől, aki napelemmel állította azt elő, mint mondjuk a Paksi Atomerőműtől. Tehát ez egy korrekt elszámolás.”

Ez rendkívül fontos jelzés, mert ezzel az egyik legfontosabb (közelítő) paraméterét árulta el Gulyás a 2024-től érvényes bruttó elszámolási rendszernek, mégpedig azt, hogy milyen áron táplálhatnak be a háztartások a hálózatba, ha éppen nem tudják elfogyasztani helyben a megtermelt áramot.

Forrás: Portfolio

 

2023.09.05
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés