Bajba kerülnek a 100%-os napelemes pályázat nyertesei?

Több, mint másfél évvel a pályázat benyújtása, és a 40%-os előlegek részbeni kifizetése után idén júliusban újra megnyílt az online elszámolási felület a 100%-os lakossági napelemes pályázatban.

Mind a pályázók mind a kivitelezők nagy reménnyel várták ezt a pillanatot abban bízva, hogy végre elindulhat a mintegy 35 000 lakossági projekt kivitelezése még a téli fűtési szezon előtt.

Olyan nagy volt a bizalom, hogy ügyfeleink között többen kiköttették a gázt, mondván napelemmel és hőszivattyúval fogják megoldani a fűtést.

NEMCSAK ŐK VANNAK AZONBAN EGYRE KOMOLYABB BAJBAN, HANEM SZINTE MIND A 35 000 NYERTES.

Miről szól a pályázat?

„A” projekt esetében maximum 5 kW-os napelemes rendszerre lehetett pályázni,

„B” projekt esetében komplex energetikai felújításra (napelem, akkumulátor, hőszivattyú, nyílászáró csere, illetve egyéb kisebb beruházások)

A 40%-os előleg ugyanis az anyagigény körülbelül felére elegendő csak. Bár júliusban több száz megvalósult projekt utáni elszámolás került beküldésre a pályázatot lebonyolító ÉMI Nonprofit Kft. részére, a fennmaradó összegből tudomásunk szerint egyetlen cég sem kapta meg a járandóságát. Így nem csoda, hogy az éppen csak elindult kivitelezések leálltak.

Több okból is veszélyes, ha nem indulnak meg nagyon rövid időn belül a kifizetések.

Egyrészt a pályázat kiírásának pillanatában a legtöbb projektet valóban meg lehetett volna valósítani a megítélt támogatási összegből önerő nélkül. 2022 közepére-végére azonban olyan mértékű áremelkedés volt a piacokon, hogy a legtöbb esetben 20-30%-os önerő bevonására lett volna szükség (ezt sokan be is fizették a kivitelezőknek). Mostanra az árak némileg konszolidálódtak, így a nyílászáró cserén kívül ismét 0 Ft önerőből megvalósítható a legtöbb projekt elem. Azonban az óriási infláció és a világpiaci árak kiszámíthatatlansága miatt elképzelhető, hogy hamarosan újra rá fog kelleni fizetni a lakosságnak a támogatási összegre.

Nagyon jelentős probléma, hogy a folyamatos szabályozási változtatások (szaldó-bruttó mizéria, visszatáplálási stop) valamint a szolgáltatók lassú ügymenete miatt (sok engedély kérelem még 2022 november vége előtt lett benyújtva, melyre a mai napig nem érkezett válasz) számos kivitelező cég az életben maradásért küzd, vagy épp már nem is működik.

A közösségi médiában naponta jelennek meg a kétségbeesett posztok, hogy a nyertesek kivitelezője eltűnt. Sokszor a 40%-os előleggel együtt. Hogy ezeknek a nyerteseknek, így mi lesz a sorsuk arról senkinek nincs tudomása.

MAGA ÉMI IS ÚGY TŰNIK, HOGY CSAK AZ IDŐT HÚZZA.

Hiánypótlásban kérnek módosításokat, majd következő körben annak ellenkezőjét. Számos példa van arra, hogy a Felhívással ellentétes dolgokat kérnek, illetve ami A esetben A ügyintézőnél zökkenőmentesen átment, az B ügyintézőnél elutasításra kerül. Olyan adminisztrációs terhet tesznek a lakosság, illetve a lakossági pályázatokat kezelő cégek nyakába, melyek egyáltalán nem indokoltak. Sok pályázatíró céggel vagyok kapcsolatban, illetve a mi pályázatírói üzletágunk is több, mint 20 főből áll, sokuk évtizedes tapasztalattal bír, és

Sajnos az az egységes álláspont, hogy ilyen rosszul összeállított és a támogatói oldalról menedzselt pályázatot soha nem láttunk. Pedig lehetne ezt sokkal egyszerűbben is!

Ki kell azonban tartani a nyerteseknek és lehetőség szerint meg kell valósítani minden projektet, mert ilyen mértékű támogatás a jövőben nem várható. Szakmai oldalról azt javasoljuk, hogy ahol csak módjukban áll, ott egyeztessenek a kivitelezőjükkel és a hagyományos hálózati inverterek helyett hibrid invertereket telepítsenek a napelemes rendszerekhez. Így most kisebb ráfordítással megnyílik hosszútávon is a lehetőség az energia tárolására utólagos módosítások és jelentős plusz költség nélkül. Azonban,

HA A TÁMOGATÓ NEM INDÍTJA MEG HALADÉKTALANUL A KIFIZETÉSEKET, AZ ELBUKOTT PÁLYÁZATOKBÓL JELENTŐS KÁR FOGJA ÉRNI NEM CSAK A KIVITELEZŐ CÉGEKET, HANEM SOKEZER RÁSZORULÓ CSALÁDOT IS.

Forrás:  https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230929/bajba-kerulnek-a-100-os-napelemes-palyazat-nyertesei-642519

 

2023.10.02
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés