Elképesztő rekord dől meg idén a magyarországi naperőműveknél

November elejére 5500 MW fölé ugrott a magyarországi naperőművek beépített kapacitása...

November elejére 5500 MW fölé ugrott a magyarországi naperőművek beépített kapacitása – derült ki a MAVIR friss adataiból. Ez azt jelenti, hogy idén az első tíz hónapban együttesen már közel 1500 MW-tal nőtt a kapacitás, „így szinte teljes bizonyossággal több mint másfélszeresen múlja majd felül a tavalyi rekordévben elért gyarapodást” – emelte ki az Energiaügyi Minisztérium a csütörtöki Facebook-posztjában.

A mostanra elért 5500 MW-on belül az ipari naperőművek kapacitása közel 3300 MW, a háztartási méretű napelemes rendszereké pedig több mint 2200 MW, és a 2030-ra tervezett 200 ezer háztartási erőmű helyett már most 245 ezer darab üzemel.

A további kapacitásnövekedést két közelgő pályázat is segíti majd:

•    A lakossági szegmens számára jövő januárban indul a naperőművek és energiatárolók együttes pályázata 75 milliárdos keretösszeggel, amelynek nyomán bruttó elszámolásban lehet majd csatlakozni.
•    Az ipari szegmens számára pedig szintén januárban jön egy energiatároló telepítési pályázat, amely a hálózati rugalmasságot fokozza és a 62 milliárd forintos pályázati keretből beruházási támogatást és bevételkompenzációt lehet elnyerni.

A tárca azt hangsúlyozza: mivel már 5500 MW fölé ugrott a naperőművek együttes beépített kapacitása, így

EGYRE KÖZELEBB VAN AZ A CÉL, AMIT A 2020-AS ENERGIASTRATÉGIÁBAN MÉG 2030-RA TŰZÖTT KI MAGA ELÉ AZ ORSZÁG.

Azóta azonban annyira dinamikusan nőtt a telepítési pálya, hogy a nemrég frissített Nemzeti Energia és Klíma Tervben 2030-ra már 12 GW-os célérték szerepel. Ez úgy jöhet össze, hogy a jelenlegi 5500 MW-nyi telepítésen felül:

•    További mintegy 3300 MW-nyi ipari naperőművi kapacitás telepítése van „csőben” 2026-ig, amely projektek még az első közzétételi eljárás előtt kaptak hálózati csatlakozási engedélyt
•    Nemrég zárult le az első közzétételi eljárás, amelyben jelentős lemorzsolódás után 1588 MW ipari méretű erőmű kapott csatlakozási lehetőséget 2027-2028-as dátumokkal, illetve további 287 MW kereskedelmi energiatároló.
•    A napokban november 30-ra halasztotta a kormány a második közzétételi kör meghirdetésének határidejét (a 2024-es csatlakozási díjakról szóló rendelettel együtt), amelyben 2028 utáni csatlakozási dátumokat kapnak majd a beruházók.
•    Mindezeken felül még durván 1000 MW háztartási méretű kiserőmű hálózati csatlakozása várható, amely lakossági projektek vagy a tavaly októberi hálózati csatlakozási stop elindulása előtti rohamban jelentkeztek, vagy a most szeptember 7-i szaldós-bruttós bejelentés előtt (összesen a két csoport száma mintegy 100 ezer projekt lehet).

A fentiekből jól látszik, hogy a közel 12 GW beépített kapacitás már 2028 körülre összejöhet Magyarországon, és ezt növelné tovább a második közzétételi körben jelentkező beruházások kapacitása. Így mostanában már 12 GW feletti, inkább 13-14 GW várható beépített kapacitásról beszélnek 2030-ra a naperőművi szakmában.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20231116/elkepeszto-rekord-dol-meg-iden-a-magyarorszagi-naperomuveknel-651953

 

2023.11.20

További hírek

Eldőlt: Brüsszel 1 milliárd eurónyi uniós forrás utalását engedélyezi
2023.11.27

Eldőlt: Brüsszel 1 milliárd eurónyi uniós forrás utalását engedélyezi

Csütörtök délelőtt az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét, amely változtatásokat a kormány augusztusban kezdeményezte

Egy német energiacég ezentúl akkumulátort fog telepíteni minden naperőműve mellé
2023.11.20

Egy német energiacég ezentúl akkumulátort fog telepíteni minden naperőműve mellé

A baden-württembergi székhelyű energiavállalat, az EnBW számos konvencionális, illetve megújuló energiát hasznosító erőművet üzemeltet Németországban.

A megújuló energia térnyerése ellenére is egyre stabilabb a német hálózat
2023.11.20

A megújuló energia térnyerése ellenére is egyre stabilabb a német hálózat

Ellenzői szerint a megújuló energia rontja a villamosenergia-rendszer stabilitását és az ellátásbiztonságot, ezért annak mértékét minimalizálni szükséges...

Jön az új elektromosautó-vásárlási támogatás, ami nagy lökést okozhat
2023.11.20

Jön az új elektromosautó-vásárlási támogatás, ami nagy lökést okozhat

Az eddig elérhető hazai támogatások a lakosságot célozták, ezért a kormány által bejelentett új program fő értéke, hogy az üzleti szektort is segíti bekapcsolódni az elektromobilitásba...

Naperőművek: komplex tervezés kell a biztos megtérüléshez Magyarországon
2023.11.14

Naperőművek: komplex tervezés kell a biztos megtérüléshez Magyarországon

Komplexen kell megtervezni mind lakossági, mind ipari felhasználói, mind országos szinten az energiaellátást, mert számos olyan energiabeszerzési és kereskedelmi kérdés felmerül, ami alapvetően befolyásolja a naperőművi projektek megtérülését...

Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés

Oldalunkon cookie-kat használunk a jobb teljesítmény és testreszabott tartalom érdekében. A honlappal kapcsolatos adatkezelési tájékoztatót, beleértve a „süti”-szabályzatot, az adatvédelmi és adatkezelési szabályzat menüpontban találja.