Egy német energiacég ezentúl akkumulátort fog telepíteni minden naperőműve mellé

A baden-württembergi székhelyű energiavállalat, az EnBW számos konvencionális, illetve megújuló energiát hasznosító erőművet üzemeltet Németországban.

A baden-württembergi székhelyű energiavállalat, az EnBW számos konvencionális, illetve megújuló energiát hasznosító erőművet üzemeltet Németországban. Arra ugyan korábban is akadt példa, hogy egy-egy napelemes projektjüket energiatárolóval egészítették ki, az ezután megépülő napelemparkjaiban azonban már alapfelszereltségnek fognak számítani az akkumulátorok, ezáltal az energiatárolás a vállalat energiatermelési stratégiájának központi elemévé lép elő.
Az EnBW szerint a döntésük a megújuló energiák potenciáljának növelését fogja szolgálni: ha az energiatárolót és a naperőművet egy egységes rendszerként építik ki, és ugyanarra a hálózati csatlakozásra csatlakoztatják, akkor a megtermelt villamos energia a nap folyamán bármikor betáplálható a hálózatba. Ily módon az akkumulátor segíti a déli órákban a termelési csúcsok kiegyenlítését, ami tehermentesíti a hálózatot. A termelőt persze elsősorban nem ez motiválja, hanem az, hogy az ilyen projektek nagyobb bevételt generálhatnak számára, mivel a villamos energiát az esti csúcs idején, magasabb tőzsdei árak mellett értékesítheti.
Ezt az elvet szemlélteti az alábbi grafikon is, amely szeptember első hetének napelemes termelését (sárga, bal tengely) és az áram aktuális tőzsdei árát (piros vonal, jobb tengely) ábrázolja Németországban. Ezen jól látható, hogy este sokkal inkább megéri energiát eladni, mint a déli órákban.


 
Az előremutató döntésnek köszönhetően az EnBW lesz az első olyan energiaipari vállalat Németországban, amely napelemparkjaiban standard megoldásként alkalmazza az energiatárolást. Az új főszabály alól csak akkor fog kivételt tenni, ha a helyszíni körülmények valamilyen okból nem teszik lehetővé az akkumulátorok telepítését. A vállalat mindezt a Karlsruhe-tól északra fekvő Bruchsal közelében épülő, energiatárolóval kombinált naperőművének átadása alkalmából jelentette be, ahol az is elhangzott, hogy jelenleg vizsgálják a már meglévő naperőművek, illetve a jövőbeli szélerőművek akkumulátorokkal történő felszerelésének lehetőségét is.

Mi áll a döntés hátterében?

A fotovoltaikus erőművek penetrációjának növekedésével a napsütéses órákban egyre olcsóbbá válik a villamos energia, ami csökkenti azoknak a termelőknek a bevételét, akik nem részesülnek garantált átvételi árban. A kétkedők gyakran szoktak a kannibalizáció jelenségére hivatkozni, amely szerintük egy ponton túl ellehetetleníti a megújuló energia arányának növekedését.

A piac azonban megoldja ezt a problémát is, hiszen az egyensúlytalanság következtében olyan nagyra nő az áram árának napon belüli ingadozása, hogy megtérülő beruházássá válik az akkumulátorok alkalmazása, ami lehetővé teszi az energia betáplálásának időbeli eltolását. Ez középtávon ahhoz fog vezetni, hogy ismét kiegyenlítődnek a napon belüli áramárak, és továbbra is megéri majd fotovoltaikus erőműveket építeni.
Az energiatárolás nem az egyetlen módja annak, ahogyan a piaci szereplők alkalmazkodni tudnak a kannibalizáció jelenségéhez. A kelet-nyugati tájolású, kétoldalú napelemeket alkalmazó vertikális naperőművek költséghatékony módon teszik kiegyenlítettebbé a fotovoltaikus villamosenergia-termelés napon belüli alakulását, miközben az érintett terület mezőgazdaságilag is hasznosítható marad. Erről a témáról az alábbi cikkünkben írtunk bővebben.

Forrás: https://villanyautosok.hu/2023/11/05/egy-nemet-energiaceg-ezentul-akkumulatort-fog-telepiteni-minden-naperomuve-melle/

 

2023.11.20
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés