ÁLLAMI VERSENYFUTÁS AZ IDŐVEL

MI LESZ A SORSA A HAZAI ENERGIA SZEKTORNAK?

A megújuló erőművek telepítésére vonatkozó engedélyeztetési eljárást egyszerűsíteni és gyorsítani kell.

Hatalmas port kavart tavaly ősszel az a döntés, mely szerint letiltják a háztartási naperőművek visszatáplálását az elektromos hálózatba.
Az Európai Bizottság, ami az unió döntéshozó és végrehajtó szerve szigorú feltételekhez kötötte a helyreállítási alap vissza nem térítendő forrásainak lehívását, ami 5,8 milliárd eurót (2,27 billió forint) érint.
A qubit.hu megkérdezte Mezősi Andrást, a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársát, hogy mi a véleménye a háztartási napelemek visszatáplálásának letiltásáról.
„Attól, hogy az ország egy adott területén, mondjuk a főváros 11. kerületének néhány utcájában esetleg túlterhelné az elektromos hálózatot egy újabb naperőmű, nem biztos, hogy a hálózat az ország teljes területén képtelen kezelni a naperőműveket. Mivel Magyarország területének csak a kisebbik részére igaz, hogy a hálózatot túlterhelik a napelemek, meglehetősen radikális lépés volt erre hivatkozva ellehetetleníteni tavaly októberben a további napelem-telepítést.”
Az Európai Bizottság összefoglalta annak feltételeit, hogy Magyarországnak mit szükséges teljesítenie a napelemes rendszerek kapcsán ahhoz, hogy feloldják a helyreállítási alap forrásainak tiltását.
-    a megújuló erőművek telepítésére vonatkozó engedélyeztetési eljárást gyorsítani és egyszerűsíteni szükséges
-    a lakossági naperőművek esetében a hálózatra csatlakozás határideje nem lehet hosszabb a teljes hálózati kérelem benyújtásától számított két hónapnál
-    a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt jogszabályban kell kötelezni arra, hogy a becsatlakozási engedélyek esetleges késleltetése esetén fél évente felülvizsgálja a hálózati kapacitást
-    a lakossági napelem rendszerek hálózatra való csatlakozásának lehetőségét legkésőbb 2024. december 31-ig az ország teljes területén biztosítani szükséges és még regionálisan sem lehet korlátozni
-    jogszabály-módosítással kell kötelezni az átviteli és az elosztó rendszerek üzemeltetőit, hogy indoklással támasszák alá, ha mégis elutasítanak egy csatlakozási kérelmet
-    a napelemtelepítés műszaki és technológiai feltételeit fél évente nyilvános fórumokon ismertetni szükséges

ismertette a feltételeket a qubit.hu cikke.

És mi a helyzet a szélenergiával?

A szélenergia piaca azért áll, mert a bürokratikus és adminisztratív akadályok nem teszik lehetővé a szélerőművek hatékony telepítését. Jelenleg folyamatban van a szélenergia felhasználására és kiépítésére vonatkozó rendelkezések meghatározása.
A magyar kormánynak hamarosan döntenie kell arról, miként módosítják a hatályos jogszabályokat a szélerőművek telepítéseivel kapcsolatban. Jelenleg, mind a minimális távolságra vonatkozó szabályok, a szélturbinák megengedett legnagyobb magasságára és teljesítményére vonatkozó szabályok is korlátozzák a szélerőművek hatékony telepítését.

Forrás: mnnsz.hu

 

2023.04.04

További hírek

Megjelent a GINOP Plusz-1.4.3-24 kódszámú KKV Technológia Plusz Hitelprogram
2024.04.05

Megjelent a GINOP Plusz-1.4.3-24 kódszámú KKV Technológia Plusz Hitelprogram

Megjelent a GINOP Plusz-1.4.3-24 kódszámú KKV Technológia Plusz Hitelprogram azon hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére, amelyek rendelkeznek legalább 1 teljes lezárt üzletiévvel, és legalább 5 fő a foglalkoztatotti létszámuk.

Elképesztő naperőművi rekordot jelentett be Lantos Csaba
2024.02.27

Elképesztő naperőművi rekordot jelentett be Lantos Csaba

Elérte a 6000 megawattot az ipari és háztartási méretű naperőművek együttes kapacitása Magyarországon, azaz háromszor akkora már, mint a Paksi Atomerőműé...

Itt a bejelentés: 900 milliárdos EU-pénz jön, nulla százalékos lesz a hitelkamat
2024.02.14

Itt a bejelentés: 900 milliárdos EU-pénz jön, nulla százalékos lesz a hitelkamat

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében összesen mintegy 910 milliárd forint EU-forrás meghirdetése várható a következő hónapokban, amelyből két pályázati keretösszeget már jövő héten közzétesz a kormány...

Elkészült a LISS Patrongyártó, töltő és forgalmazó Kft. napelemes rendszere a 8G Energy közreműködése által
2024.02.09

Elkészült a LISS Patrongyártó, töltő és forgalmazó Kft. napelemes rendszere a 8G Energy közreműködése által

A projekt során az ügyfél fogyasztási szokásainak elemzését követően mérnökeink felmérték a megvalósíthatósági lehetőségeket, és megtervezték az optimális rendszert.

Megalakult az első, üzemszerű működésre képes energiaközösség Bábolnán
2024.01.30

Megalakult az első, üzemszerű működésre képes energiaközösség Bábolnán

Megalakul az ország első, üzemszerű működésre képes és hivatalosan bejegyzett, jórészt napelemekre alapuló energiaközössége az önkormányzat vezetésével – jelentette be a település polgármestere.

Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés