Eldőlt: Brüsszel 1 milliárd eurónyi uniós forrás utalását engedélyezi

Csütörtök délelőtt az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét, amely változtatásokat a kormány augusztusban kezdeményezte

Csütörtök délelőtt az Európai Bizottság jóváhagyta Magyarország módosított és a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási és ellenállóképességi eszközét, amely változtatásokat a kormány augusztusban kezdeményezte – tudta meg a Portfolio. Ezt röviddel dél után az Európai Bizottság közleménye meg is erősítette. A mai döntés nyomán közel 1 milliárd euró uniós előlegfizetés indulhat meg Magyarország számára a program fejlesztéseire. A 4,6 milliárd eurós fejezet fennmaradó része esetében viszont még szükség lesz az RRF szupermérföldköveinek teljesítése, és a kohéziós források felszabadítása is várat még magára.

A Portfolio-t brüsszeli tisztviselők arról tájékoztatták, hogy az Európai Bizottság technikai egyeztetésén csütörtökön, nem sokkal 11 óra előtt jóváhagyta a Magyarország által benyújtott módosítást a helyreállítási és ellenállóképességi eszköznél, amelyben 3,9 milliárd eurónyi hitelrészt és 0,7 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatást igényelt a kormány.

A DÖNTÉS ÉRTELMÉBEN KÖZEL 1 MILLIÁRD EURÓNYI ELŐLEGET UTALHAT A BIZOTTSÁG, MELYNEK ELSŐ RÉSZLETE A JÖVŐ ÉV ELEJÉN ÉRKEZHET MEG.

Így már azelőtt érkezhet utalás, hogy Magyarország teljesítené a helyreállítási program első utófinanszírozásához meghatározott 27 szupermérföldkövet, amelyek az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatási részt is blokkolják. A hitelrész meghatározásáról szóló jogi szöveg ugyanis úgy fogalmaz, hogy azon helyreállítási és rezilienciaépítési tervhez, amely RePowerEU-fejezetet tartalmaz, előfinanszírozás iránti kérelmet lehet csatolni.

A BIZOTTSÁG ENNEK ÉRTELMÉBEN DÖNTHET ÖSSZESEN LEGFELJEBB 10+10 SZÁZALÉKÁNAK MEGFELELŐ ÖSSZEGŰ ELŐLEGFIZETÉS ENGEDÉLYEZÉSÉRŐL, AMELYET KÉT RÉSZLETBEN FOLYÓSÍTHAT.

A döntésről szóló hivatalos bejelentést délben tartja majd az Európai Bizottság, ekkor ismertetik a kifizetés részleteit is.

A most szóban forgó közel 1 milliárd eurós előleg kifizetés azt követően indulhat meg, hogy az uniós pénzügyminiszterek is jóváhagyják a Bizottság javaslatát. A Tanácsban az ülést december 8-9-én tartják, tehát innentől számítva nagyjából 60 napon belül várhatók a RePowerEU-hoz kapcsolódó transzferek.

A PORTFOLIO ÉRTESÜLÉSEI SZERINT AZ ELSŐ 10 SZÁZALÉKOS, 460 MILLIÓ EURÓS RÉSZLET MÁR FEBRUÁRBAN MEGÉRKEZHET, MÍG A MÁSODIK ELŐLEGUTALÁS 2024 DECEMBERBEN VÁRHATÓ.

A hitelből finanszírozott pillér további 80%-nyi részét, illetve a helyreállítási program 5,8 milliárd eurós támogatási keretét azonban csak azt követően kezdi kifizetni az Európai Bizottság, hogy a kormány megfelel a 27 féle szupermérföldkő, illetve további 27 normál mérföldkő teljesítésének. Bár történtek előrelépések, egyelőre még távol van az ország attól, hogy itt megszülessen a feloldásról szóló döntés.

Mire jönnek a pénzek?

A RePowerEU fejezet lehívásáról szóló módosításban a korábbi, nyáron ismert 14 helyett – néhány lecserélésével – végül 15 beruházás tervét adta le a kormány Brüsszelnek az átváltva 1450 milliárd forintos hitelkérelemben. Így a magyar állami önrésszel együtt végül több mint 2300 milliárd forintos beruházási programot tesz majd ki a következő években.

A forrásokat zöld- és az orosz fosszilis hordozóktól való energiafüggetlenedést segítő programokra lehet lehívni majd. A kormány által ismertetett tervek szerint intézkedéseket tesznek többek között az energiaközösségek kibővítésére, az energiatárolás elterjedésére és a biogáz, biometán szélesebb körű hasznosítására. A szabályozási eszközök mellett fejlesztési támogatás is élénkítheti a földhő és a hidrogén hazai alkalmazását.

A beruházások közül a legnagyobb forrásmennyiség a villamos energia hálózat korszerűsítésére jut. A megújulók biztonságos rendszerbe kapcsolását hagyományos és intelligens hálózatfejlesztések szolgálják kapacitásbővítéssel, a működési megbízhatóság javításával. Ötven új meteorológiai állomás telepítésével készülhetnek pontosabb időjárás előrejelzések a naperőművi termelés eredményesebb becsléséhez.

A RePowerEU-program emellett lehetőséget teremthet a hazai ipari parkok számára, hogy az energiafelhasználásuk zöldítésével nagyobb mértékben képesek legyenek az önellátásra.

A legtöbb uniós forrást még várhatjuk

A 22 milliárd eurónyi, a horizontális feljogosító feltételek miatt felfüggesztett kohéziós források kapcsán Magyarországnak két sarkalatos kérdést kell megválaszolnia a Bizottság felé az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban. Ezek rendezése nélkül minden fejlesztési támogatás utalását blokkolja a Bizottság. A döntő kérdés most az, hogy Magyarország mikor nyújtja be a válaszokat ezekre a kérdésekre, mert onnantól a Bizottságnak egy rövid, körülbelül 10 napos időkerete marad azok értékelésére és jóváhagyására.

ÚGY TUDJUK, HOGY ITT KÖZEL A MEGÁLLAPODÁS, AMI 13 MILLIÁRD EURÓNYI KOHÉZIÓS PÉNZT SZABADÍTHATNA FEL.

De csak elméletileg szabadulhatna fel mintegy 13 milliárd eurónyi támogatás: mivel tematikus, szakpolitikai döntéseket is teljesítenie kell a kormánynak, amelyekből többnek nem tett még eleget, csak körülbelül 5,5 milliárd euró szabadul fel az operatív programokon belül.

A Tanács által tavaly decemberben felfüggesztett 6,3 milliárd eurónyi kohéziós forrást illetően a kondicionalitási eljárás még folyamatban van. Körülbelül öt, a magyar kormány által vállalt, feltétel továbbra is teljesítetlen. A Bizottság közelgő értékelése, amely december 15-ig készül el, várhatóan nem javasolja majd a 6,3 milliárd euró semennyi részének felszabadítását a Tanács felé.

2023.11.27
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés