Ötszörözné a szélenergia kapacitásait az MVM, öt geotermia koncessziót nyert már el idén a cégcsoport

A naperőmű kapacitásait több, mint duplázná 2030-ig az MVM Magyarországon, a szélerőmű kapacitásait ötszörözné, és idén már öt geotermikus koncessziót is elnyert a cégcsoport...

A naperőmű kapacitásait több, mint duplázná 2030-ig az MVM Magyarországon, a szélerőmű kapacitásait ötszörözné, és idén már öt geotermikus koncessziót is elnyert a cégcsoport, amelyből legalább egy projektet meg is valósítanának – többek között ezeket mondta el egy mai konferencián Mátrai Károly.

Az MVM vezérigazgatója a legnagyobb napelemes szakmai szervezet, a Magyar Napelem, Napkollektor Szövetség rendezvényén adott elő az Energiaügyi Minisztérium helyettes államtitkárának napelemes bejelentése után, és a cégcsoport megújuló energia termelési kapacitásainak bővítésével kapcsolatos beruházási terveiről beszélt. Többek között az alábbiakat emelte ki:

  • Bár a trendek egyértelműen a fosszilis energiahordozókba történő beruházások csökkenését mutatják, a gáz alapú termelés azonban továbbra is fontos eleme lesz az MVM tevékenységének, várhatóan még hangsúlyosabb is lesz ezen a területen a befektetés. Itt Mátrai arra a három kombinált ciklusú rugalmas gázerőmű (CCGT) építésre célozhatott, amelyeknek a tendereztetése jelenleg is zajlik, és jövőre várható tenderbontás. Amint megírtuk: a friss miniszteri jelzés afelé mutat, hogy a vezérigazgató májusi Portfolio-interjújában jelzetthez képest lehet némi csúszás a CCGT-t rendszerbe állításában (elhúzódhatnak 2027 végéig, 2028 elejéig is).
  • Az MVM termelési portfóliójával kapcsolatban Mátrai kiemelte: a magyar villamosenergia-fogyasztásnak a 44 százalékát termeli a csoport, ez a 45 TWh-s összfogyasztáson belül 20 TWh-t jelent, míg az importarány 30 százalék.
  • Az MVM 2 GW-os magyar megújuló portfóliót szeretne felépíteni 2030-ig bezárólag, ebből 800 MW van meg jelenleg a napenergia-termelésnek köszönhetően. Ezen belül a szélenergia területén is vannak beruházási tervek: itt jelenleg 23 MW a kapacitás, amit 100 MW-ra bővítenének 2030-ig. Emellett biomassza kapacitás kiépítése is a tervek között van, továbbá a geotermia területén is terjeszkednének.
  • A geotermia kapcsán az MVM-vezér elárulta, hogy
    ÖT TERÜLETEN NYERTEK IDÉN KONCESSZIÓS LEHETŐSÉGET, ÉS LEGALÁBB EGY KIS ERŐMŰVET TERVEZNEK FELÉPÍTENI.
    Ezzel az is a céljuk, hogy "igazolni tudjuk, hogy Izland után tényleg Magyarország a második leginkább geotermiára ítéltetett ország".
  • Paksi Atomerőmű kapcsán jelezte: az a cél, hogy 2057-ig működjön az erőmű utolsó blokkja. Szavai szerint erre jó esély van, a friss vizsgálatok alapján ugyanis az "erőmű lelke", a reaktortartály jó állapotban van.
  • Energiatárolás: 250 MW tárolókapacitás kiépítését tervezi az MVM 2030-ig bezárólag.

A konferencián Batta Gergő, a MAVIR operatív vezérigazgató-helyettese is tartott előadást a napenergia termelést érintő rendszer szintű kérdésekről: a szakember többek között a kapacitások alakulásával kapcsolatban elmondta, hogy jelentős csatlakozási igény van jelenleg a rendszerben - a KÁT-rendszerben lévők tekintetében nagyrészt már megépültek azok az engedélyek, amik kiadásra kerültek, a továbbiakban még 211 MW belépő kapacitással számolnak innen, de a METÁR-ban is van valamennyi érkező kapacitás még.

A szakember azt is elmondta, hogy a villamosenergia-rendszer fejlesztése során hálózati szempontól Kelet-Magyarországon nagyon jelentős fejlesztés elé néz a MAVIR. Ezen felül a nagykereskedelmi áramárak alakulásával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra: idén több olyan óra volt, ami nullás vagy negatív árat hozott, mint az elmúlt 10 évben összesen. Batta már nyáron is felhívta a figyelmet a negatív árak jelentette komoly megtérülési kockázatokra.

Szavai szerint ez az alacsony, vagy negatív árkörnyezet a fogyasztóknak, akiknek rövid távú piacon kell fedezniük a pozíciójuk egy részét, jó üzlet, azonban a termelők számára, akik az eladási oldalon vannak, egészen más a helyzet: negatív áron eladni a villamos energiát érthető módon nem kedvező.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20231201/otszorozne-a-szelenergia-kapacitasait-az-mvm-ot-geotermia-koncessziot-nyert-mar-el-iden-a-cegcsoport-655137

 

2023.12.04
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés