Bejelentette a kormány: megváltoztatják a lakossági napelemes pályázat fontos szabályait

Megemeli a kormány a januárban induló lakossági napelemes pályázatnál a maximális rendszerméretet, azaz 4 kW-os helyett akár 5 kW-os rendszert és 8 kWh-s tároló helyett akár 10 kWh-s tárolót is engednek telepíteni...

Megemeli a kormány a januárban induló lakossági napelemes pályázatnál a maximális rendszerméretet, azaz 4 kW-os helyett akár 5 kW-os rendszert és 8 kWh-s tároló helyett akár 10 kWh-s tárolót is engednek telepíteni - jelentette be a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség pénteki konferenciáján tartott beszédében Horváth Viktor, az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára.

A legnagyobb hazai napelemes szakmai érdekképviseleti szervezet konferenciáján az Energiaügyi Minisztérium energiaátmenetért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: meghallották a minisztériumban a szakma üzeneteit, amelyek alapján változások lesznek a lakossági Napenergia Plusz Program paramétereiben (lásd alább).

Horváth Viktor előadásában a naperőművekkel és az energiatárolással kapcsolatos kormányzati tervekről többek között az alábbiakat emelte ki:
•    A kormány hálózatfejlesztésre legalább 6-700 milliárd forintot tervez költeni 2029-ig bezárólag.
•    Emlékeztetett, hogy január 1-től feloldják a visszatáplálási tilalmat és visszaengedik az ország területének 94 százalékán a lakossági napelem telepítéseket, ez a háztartásoknak nagyjából a 86 százalékát fedi le - ismertette most a helyettes államtitkár.
•    A legfontosabb friss bejelentés: a kormány által október elején, a Portfolio konferenciáján bejelentett 75 milliárd forintos keretösszegű lakossági Napenergia Plusz Program paramétereiben változás lesz az eredetileg tervezetthez képest. Az eddigi korlátok értelmében a támogatási rendszerben maximum 4kW háztartási napelem mellé legfeljebb 8kWh-ás tárolóegység telepítése szerepelt, ezt azonban kibővítik: a kormány bejelentése szerint
LEGFELJEBB 5 KW-OS KAPACITÁSÚ HÁZTARTÁSI NAPELEM MELLÉ LEGFELJEBB 10KWH-ÁS TÁROLÓEGYSÉG TELEPÍTÉSÉRE LEHET IGÉNYBE VENNI A TÁMOGATÁST.
•    A beruházási költség kétharmadát fedezi a program a háztartások számára, a megtérülési idő pedig körülbelül tíz év lesz - ismertettte az államtitkár.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20231201/bejelentette-a-kormany-megvaltoztatjak-a-lakossagi-napelemes-palyazat-fontos-szabalyait-655085

 

2023.12.04
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés