Átlépte a bűvös határt a háztartási napelemek száma Magyarországon

Már negyedmilliónál több háztartási méretű napelemes rendszer működik Magyarországon – hívta fel a figyelmet a friss MAVIR-adatok alapján csütörtöki Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium.

A tárca emlékeztet rá, hogy a háztartási méretű kierőművek (hmke, 50 kWnál kisebb rendszerek) 250 ezer darab fölé növekvő száma mögött nagyon gyors növekedés húzódik meg:

Csak idén többet telepítettek belőlük, mint amennyit 2020-ig összesen. Az évtized elejéhez képest négyszer több napelemes rendszer üzemel a hazai háztetőkön. A bővülés különösen ahhoz képest látványos, hogy a korábbi várakozás 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését.

A MAVIR december elsejei állapotot tükröző adatösszesítése szerint az ipari naperőműparkokkal együtt már az 5600 megawattot közelíti a hazai fotovoltaikus beépített teljesítmény. Ez azt jelenti, hogy már a tavaly is rekord volumenben bővülő beépített kapacitás idén még nagyobb rekordot dönt, hiszen „a tizenegy hónap alatt tapasztalt növekedés már több mint másfélszerese a múlt évinek”.

A poszt emlékeztet rá, hogy a januárban induló Napenergia Plusz Program további napelem telepítésekhez járul hozzá, illetve azokhoz majd tárolót is kötelező telepíteni. Amint a pályázati kiírás alapján megírtuk: 15 ezer támogatási projekt születhet a programban, amely legfeljebb 5 millió forintos támogatást kínál.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20231214/atlepte-a-buvos-hatart-a-haztartasi-napelemek-szama-magyarorszagon-657749

 

2023.12.19
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés