Nagy bajban a magyar háztartások: ez lenne a "jolly joker", de nincs elég forrás

Az ingatlanállomány mélyfelújításával akár 60 százalékkal is csökkenthetnénk energiafogyasztásunkat, de ehhez jelenleg nem biztosítottak a pénzügyi források...

Az ingatlanállomány mélyfelújításával akár 60 százalékkal is csökkenthetnénk energiafogyasztásunkat, de ehhez jelenleg nem biztosítottak a pénzügyi források – mondta az InfoRádióban Koritár Zsuzsanna, a Habitat for Humanity Magyarország energiahatékonysági szakértője.

A Habitat for Humanity Magyarország friss lakhatási jelentéséből kiderült: a magyar lakosság többsége korszerűtlen, energiapazarló ingatlanban él, és rendkívül kiszolgáltatott az energiaár-változásoknak is – derült ki. A tanulmány az energiaválság következményeit és a rezsicsökkentés hatásait elemezte, valamint a hazai lakóépület-állomány korszerűsítésével kapcsolatos legfontosabb feladatokat gyűjtötte össze.

Koritár Zsuzsanna az InfoRádióban elmondta: azt vizsgálták, hogy az elmúlt két évben milyen hatással volt a lakhatás megfizethetőségére és minőségére az energiaválság, továbbá a lakossági energiaárak alakulását is figyelemmel kísérték. A szakértő szerint sokan csak ebben az időszakban szembesültek azzal, mennyire rossz állapotban van energetikailag az ingatlanuk, mennyire korszerűtlen és energiapazarló otthonokban élnek.

Az is egyértelművé vált, hogy a fogyasztók nagy része „nincs felkészülve” az esetleges energiaválság okozta áremelkedésekre, illetve áringadozásokra.Az energiahatékonysági szakértő úgy véli, a lakáskörülmények az életminőséget befolyásoló tényezők, így a korszerűsítés átfogó segítséget jelentene. „

A jolly joker, a legjobb megoldás a lakóházak energetikai korszerűsítése lenne

– jegyezte meg Koritár Zsuzsanna.

AZT JAVASOLJA, HOGY AKI MÉG NEM TETTE MEG, OLDJA MEG OTTHONÁBAN A HOMLOKZAT, A FALAK ÉS A TETŐ SZIGETELÉSÉT, VALAMINT CSERÉLJE KI A NYÍLÁSZÁRÓKAT.

Akinek elavult fűtésrendszere van az ingatlanában, az szereltessen be korszerűbb, energiahatékonyabb fűtésrendszert, vagy egy másik szintén optimális lehetőség a hőszivattyús fűtésre való áttérés.

A SZAKÉRTŐ KIFEJTETTE: EZT NYILVÁNVALÓAN NEM MINDEN HÁZTARTÁS TUDJA MEGENGEDNI MAGÁNAK, MERT EGY-EGY ILYEN BERUHÁZÁSNAK NAGYON KOMOLY KÖLTSÉGEI VANNAK.

Az érintetteknek azt tanácsolja, hogy tudatosan és rendszeresen figyeljék az energiafogyasztást, gondolják át, miként lehetne takarékosabban eljárni. Ha például valaki hosszabb időre elhagyja az otthonát, célszerű lejjebb tekerni a fűtést. Koritár Zsuzsanna elmondta: az tapasztalható, hogy egyre inkább figyelnek erre a magyar emberek.

Jóval tudatosabb fogyasztás figyelhető meg idehaza, hiszen a rezsicsökkentés módosítása óta eltelt időszakban jelentős földgázfogyasztás-csökkenés történt az országban

– magyarázta.Koritár Zsuzsanna elmondta: a jelenlegi tervek, illetve a már megvalósult lakossági támogatások alapján a következő négy-öt évben kevesebb, mint százezer magyar lakóingatlant korszerűsíthetnek. Ebben benne vannak azok a házak, lakások is, amelyeknél az elmúlt évben történt napelemes, hőszivattyús felújítás.

A REPowerEU-projekt és más operatív programok keretében is lehet szerezni támogatást ezekre a beruházásokra, ugyanakkor a szakértő szerint „nagyon kevés ingatlant céloznak meg”, mert ahhoz, hogy 2050-re elérjük a dekarbonizált épületállományt (fosszilis tüzelőanyag nélküli, takarékos fűtés),

LEGALÁBB ÉVI 100-130 EZER LAKÓINGATLAN FELÚJÍTÁSÁRA LENNE SZÜKSÉG.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240121/nagy-bajban-a-magyar-haztartasok-ez-lenne-a-jolly-joker-de-nincs-eleg-forras-664251

2024.01.23
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés