Szédítő csúcs a magyar napelemeknél

Több mint 255 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel már Magyarországon - jelezte vasárnapi közleményében az Energiaügyi Minisztérium.

A háztartási méretű kiserőművek összes beépített teljesítménye kevesebb mint 1500 megawattról egyetlen év alatt 2300 megawatt fölé nőtt.

A 2023-as háztartási napelem-telepítésekről közölt újabb adatokat a minisztérium, miután a napokban már jelentek meg ezzel kapcsolatban érdekes számok:

Az illetékes tárca vasárnap arról számolt be, hogy a főként családoknál működő kisebb napelemes rendszerek darabszáma novemberben felülmúlta a negyedmilliót. Az év végéig telepített újabb létesítményekkel 255 ezer fölé futott fel a mutató. Az előző évtized végéhez képest ez jócskán több mint négyszeres bővülést jelent.

A zöldenergia lakossági hasznosításában történelmi rekordot érő előrelépést tett tavaly Magyarország. 2023-ban minden eddigi esztendőnél nagyobb mértékben, 85 ezerrel nőtt az 50 kW alatti naperőművek száma - közölte a minisztérium, amely emlékeztet arra is: a korábbi várakozás 2030-ra valószínűsítette a 200 ezres szint elérését, amelyet tavalyra tehát nemcsak teljesíteni, hanem nagymértékben meghaladni is sikerült.

A háztartási méretű kiserőművek összes beépített teljesítménye kevesebb mint 1500 megawattról egyetlen év alatt 2300 megawatt fölé nőtt. Részarányuk az összesen már több mint 5600 megawattos teljes hazai naperőművi kapacitásból ezzel túllépte a 40 százalékot.

Arra is emlékeztet a tárca, hogy elindult a Napenergia Plusz Program, amely tovább ösztönözheti a napelemes rendszerek hazai elterjedését.

Le kell követni a napelemek elterjedését

Egy másik vasárnapi közleményében az EM arról számolt be, hogy a hét elején megnyílt pályázatok összesen 137 milliárd forinttal támogatják a családok és vállalkozások tárolói fejlesztéseit. Egy korábbi kiírásban további 33 milliárd forint hasznosul hálózati integrált energiatárolói beruházásokban. Az átviteli rendszerirányító MAVIR és az elosztók projektjeiben már a beszerzések zajlanak, idén több helyszínen megkezdődhet a kivitelezés.

Az elmúlt időszakban óriási napelemes kapacitás épült ki Magyarországon. A naperőművi és napelemes rendszerek összes teljesítményének bővülése 2022 után 2023-ban is rekordot döntött. Az éves gyarapodás tavalyelőtt haladta meg először az 1 gigawattot, tavaly pedig több mint 1600 megawatt új kapacitás létesült. Így az eredetileg kitűzött célszámnak akár a kétszerese, 12 gigawatt is rendelkezésre állhat 2030-ra.

Az időjárásfüggő megújulók gyors elterjedése komoly kihívások elé állítja a hálózatüzemeltetőket és a rendszerirányítót. A MAVIR a tavalyelőtti kevesebb mint háromszázhoz képest tavaly több mint ezer negyedórában tapasztalt 400 megawattot meghaladó kiegyenlítetlenséget. Jelentősen megszaporodtak a nulla vagy negatív áras órák is a hazai áramtőzsdén: 2023-ban összesen 96 volt belőlük, több, mint a megelőző tíz évben összesen. A megújuló kapacitások ugrásszerű növekedése mellett zöldenergia tárolói beruházásokkal őrizhető meg az ellátás biztonsága.

A villamosenergia-hálózat terhelhetőségét javító, rugalmasságát növelő fejlesztések új korszakába lép Magyarország 2024-ben. A zöldenergia hasznosítást élénkítő intézkedések közül a hálózati integrált energiatárolást ösztönző programban már tavaly megszülettek a támogatói döntések. A 33 milliárd forintos állami hozzájárulásnak köszönhetően 13 helyszínen összesen 38 megawatt összteljesítményű és 100 megawattóra összkapacitású tárolót telepítenek.

A folyamatban lévő beszerzések alapján akár már 2024 második felében megindulhatnak a kivitelezési munkálatok. A fejlesztések a tervezett ütemezés szerint 2025 nyarára mindenütt befejeződnek. A legnagyobb projektben az átviteli rendszerirányító 20 megawattos (60 megawattórás) tárolót létesít Szolnoknál 15 milliárd forint támogatással.

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20240121/szedito-csucs-a-magyar-napelemeknel-664223

2024.01.23
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés