Megalakult az első, üzemszerű működésre képes energiaközösség Bábolnán

Megalakul az ország első, üzemszerű működésre képes és hivatalosan bejegyzett, jórészt napelemekre alapuló energiaközössége az önkormányzat vezetésével – jelentette be a település polgármestere.

Horváth Klára a minapi sajtótájékoztatón ismertette: a közösség tagjai egymás között értékesíthetik az áramot. A háztartási kiserőművek termelését a társulás ipari szereplői használhatják fel, a lakosság az általános átvételi árnál drágábban adhat el, az átvevő pedig a piacinál kedvezőbb áron vételezhet.

Az önkormányzat az intézményekre telepített napelemmel vesz részt a közösségben, valamint a bábolnai fürdő 50 kilowattos gázmotorjával, mely termálvízből kinyert metán elégetésével termel hőt és áramot.

Bábolnán telepítik az ország első V2G fajtájú elektromos busztöltőjét, melynek különlegessége, hogy igény esetén a járműből képes visszatáplálni a hálózatba. A berendezés 160 kilowattos kapacitásával nagyobb lesz egy Tesla töltőnél - mondta el szerdán az MTI-nek Fecske Károly, a projekt műszaki vezetője.

A hálózathoz három kapcsolási körben összesen 60 háztartás is csatlakozik, valamint belép az IKR saját, 340 kilowattos naperőművével. Az összesített beépített kapacitás jelenleg 1,5 megawatt. A termelt áramot a baromfifeldolgozással foglalkozó OSI Food Solutions Hungary Húsipari Kft. vásárolja meg.

A rendszert kiegészíti egy 100 kilowattos, akkumulátoros áramtároló egység, mely képes az igénybevétel egyenetlenségeit kisimítani. Az önkormányzat által vezetett konzorcium 300 millió forintos pályázati forrást nyert el napelemek telepítésére, illetve az energiatermelő rendszereket összehangoló, az elszámolást segítő számítógépes program terveztetésére.

A háztartási méretű és nagyobb ipari naperőművek terjedéséről és a villamosenergia import arányának 11 éves mélypontra eséséről éppen a minap írtunk átfogó elemzést

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20240128/megalakult-az-elso-uzemszeru-mukodesre-kepes-energiakozosseg-babolnan-665633

2024.01.30
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés