Itt a bejelentés: 900 milliárdos EU-pénz jön, nulla százalékos lesz a hitelkamat

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében összesen mintegy 910 milliárd forint EU-forrás meghirdetése várható a következő hónapokban, amelyből két pályázati keretösszeget már jövő héten közzétesz a kormány...

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében összesen mintegy 910 milliárd forint EU-forrás meghirdetése várható a következő hónapokban, amelyből két pályázati keretösszeget már jövő héten közzétesz a kormány, és a vállalkozásfejlesztési pályázatokhoz kapcsolódó hitelnél nulla százalékos kamatlábról határoztam – jelentette be egy kedd reggeli sajtótájékoztatón Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott: a 84 ezer milliárd forintos éves GDP-hez képest a 910 milliárdos tétel már „érzékelhető nagyságrend”.

Parragh László a rövid sajtótájékoztató elején kiemelte:

Végre ténylegesen is elindulnak az uniós források, és ennek a mérete nagyjából 900 milliárd forint, ami már érzékelhető nagyságrend; és ha ez megjelenik a magyar gazdasági szereplőknél, a kkv-knál, a K+F+I területen, akkor ez mindenképpen meg fogja lökni a magyar gazdaság lendületét.

A kamarai elnök a pályázatok célterületei kapcsán rámutatott, hogy a K+F, a munkahelymegtartás és munkahelyteremtés, a modern technológiák bevitele a gazdaságba, a fenntartható gazdaság működtetése és a zöld energiák kiemelten fontosak.

Nagy Márton felhívta a figyelmet, hogy az uniós viták mellett is „a GINOP Plusz források szabadok, a gazdaságba áthelyezhetőek”. Jelezte: a kormány célja a gazdaság helyreállítása 2024-ben, ez azt jelenti, hogy „4%-os GDP-növekedést szeretnénk elérni”, és ennek három kulcseleme van:

  • A (lakossági) fogyasztás helyreállása,
  • A belső kereslet (termelés, beruházások) helyreállítása,
  • A munkaerőpiaci aktivitási ráta növelésén keresztüli gazdaságélénkítés. Utóbbihoz hozzátette: „szeretnénk, ha több magyar dolgozna”.

A 4%-os idei növekedési célkitűzéshez a GINOP Plusz felhasználásán túl további elemek is segítenek, ilyen a banki források, a költségvetés, a vállalkozások saját forrásai – sorolta.

A miniszter jelezte: a GINOP Plusz programban mintegy 910 milliárd forint áll rendelkezésre, két prioritásban:

  • A vállalkozásfejlesztés terén 450 milliárd forintos a keret, amelyről múlt héten már tett bejelentést a tárca, és most is hangsúlyozta Nagy Márton, hogy ennek a keretnek a nagy része visszatérítendő, tehát hitel alapú forrás.
  • A munkaerőpiaci aktivitás növelése: erre 460 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre. Ez a keret nagyrészt vissza nem térítendő támogatásokat takar a tárcavezető jelzése szerint, és erről is osztott már meg részleteket a múlt héten az NGM.

A miniszterelnök utasítása értelmében ezeket a forrásokat a lehető leggyorsabban kell a gazdaságba juttatni

– rögzítette a miniszter. Ezért a tárca és a kamara szorosan együttműködik, és mintegy 6-8 pályázati program meghirdetése várható a következő hónapokban.

A várható menetrend kapcsán jelezte: jövő héten azt a két pályázatot jelentik be, amelyek már márciusban indulnak. Az egyik pályázat a vállalkozásfejlesztési prioritáshoz tartozik, 130 milliárd forintos lesz a keretösszege, a másik az aktivitásnövelési prioritáshoz tartozik és 130-150 milliárd forint körüli kerettel várható. A továbbiakat illetően jelezte:

A következő negyedévekben újabb programokat fogunk bejelenteni, és azt szeretnénk, hogy a 900 milliárd forint a jövő év közepéig el is fogyna.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a vállalkozásfejlesztési keret (450 milliárd forint) nagy része hitelt takar, és ennek kapcsán a tárcavezető bejelentette: „nulla százalékos kamatot határoztam meg”. Ez főként a kkv-szektort fogja érinteni, és főként beruházások finanszírozására megy majd a forrás.

A pályázati pénzek minél gyorsabb gazdaságba juttatása kapcsán arról is említést tett, hogy az intézményrendszer területén mi várható. A hitelforrásokat az MFB Pontokon keresztül juttatják majd el az érintettekhez, két bankon keresztül (MBH, Gránitbank), amelyekkel egy közbeszerzési eljárás nyomán szerződött le az MFB. Az aktivitásnövelést segítő pályázatokat pedig az Országos Foglalkoztatási Alapon keresztül bonyolítják majd le.

Forrás: portfolio.hu

2024.02.14
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés