Megjelent a GINOP Plusz-1.4.3-24 kódszámú KKV Technológia Plusz Hitelprogram

Megjelent a GINOP Plusz-1.4.3-24 kódszámú KKV Technológia Plusz Hitelprogram azon hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére, amelyek rendelkeznek legalább 1 teljes lezárt üzletiévvel, és legalább 5 fő a foglalkoztatotti létszámuk.

Megjelent a GINOP Plusz-1.4.3-24 kódszámú KKV Technológia Plusz Hitelprogram azon hazai mikro-, kis- és középvállalkozások részére, amelyek rendelkeznek legalább 1 teljes lezárt üzletiévvel, és legalább 5 fő a foglalkoztatotti létszámuk. A Hitelprogram teljes keretösszege 155,54 milliárd Ft, melyet az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, többek között a Gránit Bank megkülönböztetett fiókjaiban lehet majd elérni. A konstrukció rendkívül kedvező az érintett vállalkozások számára, hiszen nulla százalékos fix kamat mellett kedvező finanszírozással tudnak megvalósítani új fejlesztéseket, értéknövelő beruházásokat. A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható, a keretösszeg legalább 65%-ából pedig a négy leghátrányosabb helyzetű régióban, azaz a Dél-Alföldön, a Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, illetve Észak-Magyarországon projektet megvalósító vállalkozások részesülhetnek.

A 2021-2027-es uniós finanszírozási ciklusban a visszatérítendő pénzügyi források közül elsőként, április 30-tól, a GINOP Plusz program 1. prioritásához tartozó KKV Technológia Plusz Hitelprogram (GINOP Plusz-1.4.3-24) lesz igényelhető. A március 28-án hivatalosan is közétett Felhívásnak megfelelően a hitelprogram célja:

  • a hazai kkv-k termelékenységének és hozzáadott értékének növelése a technológiai és szervezeti megújítás támogatásán keresztül,
  • további cél a vállalkozások korszerű termék- és szolgáltatásfejlesztési képességének megteremtése, bővítésének támogatása,
  • lehetővé téve megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására vonatkozó energiahatékonysági beruházásokat is.

A KKV Technológia Plusz Hitelprogram támogatja a vállalkozások olyan beruházásait, ahol a cégek rövid- és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek eddig akadályozták a finanszírozást.
A hitelkérelmeket 2024.04.30. és 2024.12.30. között lehet majd benyújtani a kijelölt MFB partnerek fiókjában. Egy vállalkozás összesen egy db kérelmet nyújthat be, melyben legalább 10 000 000 Ft-ot, de maximum 100 000 000 Ft-ot igényelhet. A Hitelprogram keretén belül megvalósított projekt összes elszámolható költségének legalább 10%-át (beruházási támogatás esetén legalább a 25%-át) saját forrásként szükséges biztosítani, emellett pedig az elvárt fedezettség mértéke 50% (lehet ingóság, ingatlan, kezesség stb.). A projektet annak megfelelően szükséges megtervezni, hogy maximálisan 18 hónap alatt meg tudják valósítani a pályázók, továbbá figyelembe kell venniük a költségvetés megtervezésekor a Pályázati Felhívásban meghatározott költségkorlátokat. A hitelösszegekre kiszabott futamidő 2-10 év lehet az alábbiak szerint:         

  • 2 év az 50%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén
  • 3 év a 33%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén
  • 4 év a 25%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén
  • 5 év a 20%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén
  • 7 év a 14,5%-os amortizációs kulcs alá tartozó eszközök esetén
  • 10 év a min. 10%-os mértékű megújuló energiával kapcsolatos beruházást is tartalmazó projekt esetén, amennyiben a kivitelezéssel érintett ingatlan is bevonásra kerül a fedezeti körbe.

A támogatott hitelösszeget az alábbi tevékenységekre fordíthatják a pályázó vállalkozások:

  • Eszköz beszerzés legalább az összes elszámolható költség 50%-a értékben: technológiai korszerűsítést eredményező új, egyenként minimum nettó 200.000 Ft értékű eszközök, gépek. Kizárólag a Felhívás 1. számú mellékletben található Vámtarifa szám (VTSZ) listán szereplő tételek szerezhetőek be.
  • IKT eszköz beszerzés a tárgyi eszközbeszerzés költség kategórián belül maximum 30% mértékben: hardver, hálózati és telekommunikációs eszközök. Kizárólag a Felhívás 1. számú mellékletben található Vámtarifa szám (VTSZ) listán szereplő tételek szerezhetőek be.
  • Elektromos jármű beszerzése a tárgyi eszközbeszerzés költség kategórián belül maximum 50% mértékben: legfeljebb 1 db jármű szerezhető be (nettó 11,5 – 25 millió Ft nettó áron).
  • Immateriális javak beszerzése legfeljebb az összes elszámolható költség 10%-a mértékig: Felhívás 2. számú melléklete szerinti TESZOR lista alapján. Önállóan nem, kizárólag a tárgyi eszköz beszerzéshez kapcsolódóan elszámolható.
  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológia és megújuló energiatermelő eszköz legfeljebb az összes elszámolható költség 30%-a mértékig.
  • Egyéb mérnöki és szakértői díjak, tanácsadási költségek, képzéshez kapcsolódó költségek, melyek együttesen nem haladhatják meg az összes elszámolható költség 5%-át: fordítás, tolmácsolás, lektorálás, szakértői díj, akkreditációs, minősítési díjak, képzéshez kapcsolódó díjak (bérletidíj, oktatás díja stb.).
  • Minőség-, környezet- és egyéb irányítási rendszerekhez kapcsolódó költségek, melyek nem haladhatják meg az összes elszámolható költség 2,5 %-át: Minőségellenőrzéssel és tanúsítással kapcsolatos szolgáltatások költsége, minőséget tanúsító címkék használatával kapcsolatos költségek.

forrás: https://www.portfolio.hu/bank/20240328/itt-az-uj-kamatmentes-hitel-a-cegeknek-meghirdettek-a-felteteleket-677605

2024.04.05
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés