Újabb rekord a hazai háztartási méretű napelemes rendszerek telepítésében

Az idei első negyedévben rekord gyorsasággal bővült a háztartási méretű napelemes rendszerek száma

2023 első három hónapjában közel annyival nőtt a fotovoltaikus erőművek beépített teljesítőképessége, mint a tavalyi rekordévben fél év alatt.

Rekordgyorsasággal bővült a magyarországi naperőmű-kapacitás az idei január-március közötti időszakban. Ez köszönhető egyrészt annak is, hogy a háztartási méretű napelemes rendszerek telepítése óriástempóban halad, de annak is, hogy a hazai napelemparkok is folyamatosan bővülnek.
Az első három hónapban közel annyival nőtt a fotovoltaikus erőművek beépített teljesítőképessége, mint a tavalyi rekordévben fél év alatt.

Lássuk a konkrét számokat:
A háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerek teljesítőképessége az első negyedév végére meghaladta az 1702 MW-ot, ami azt jelenti, hogy 171 MW-tal bővült a tavaly év végi adathoz képest.

Az eddigi rekordot 2021 második negyedévében érte el a piac 167 MW-os bővüléssel.

Március végén, az adatok alapján 193 248 darab háztartási napelemes rendszer működött Magyarországon, miután egy hónap alatt 7568-cal, az első negyedév során pedig 23 861-gyel emelkedett a tavaly év végi adatokhoz képest.

A háztartási naperőművek állományának rekordgyorsaságú növekedése köszönhető egyrészt a rezsicsökkentés csökkentéséről szóló 2022 júliusi bejelentésnek és az október 31. után létesítendő HMKE-kre vonatkozó hálózati betáplálási stop kihirdetését követően benyújtott igények realizálásának is. Ennek köszönhetően a telepítő cégek 2023 nyár végéig folyamatosan rendelkeznek megbízásokkal, így eddig biztosítottnak látszik a kapacitás folyamatos bővülése is.

Mire számíthatunk a jövőben?
Az elkövetkezendő időszakot nézve, valószínűleg még bőven van beruházás folyamatban, köszönhetően annak, hogy tavaly nagyjából 1000 MW-nyi új HMKE-igényt nyújtottak be a háztartások, vállalkozások és intézmények.

Amennyiben sikerül ezt a tempót hosszabb távon is tartani, biztosan megdől az eddigi 407 MW-s éves 2022-es rekord. Azonban nem kizárt, hogy nyár vége felé behúzza a féket a piac, mivel 2022 novemberétől töredékére csökkent a benyújtott igények száma, a kormány pedig legjobb esetben is csak ősszel dönt a betáplálási stop fokozatos feloldásáról.

A nagyobb, 50 kW feletti naperőművek esetében még gyorsabb a kapacitásbővülés, ami nem meglepő, hiszen 2018 óta folyamatosan nagyobb növekedést tudott felmutatni, mint a HMKE-k. A Mavir adatai alapján az elmúlt hónapban több mint 249 MW-tal nőtt az ipari méretű napelemparkok beépített teljesítőképessége, ami majdnem kétszerese az eddigi rekordot tartó 2022 novemberében mért 128 MW-os gyarapodásnak.

Az idei első negyedévben mért 344 MW-s kapacitás-bővülés a nagy erőművek esetében szintén megdöntötte a 2022. negyedik negyedéves rekordot, ami 313 MW volt.   

Ennek fényében, április elsején az összesen 3071 darab magyarországi napelempark beépített teljesítőképessége 2869 MW volt.

Az 50 kW és az a feletti naperőművek piacán 2022-ben volt a legnagyobb a kapacitásbővülés 696 MW-os növekedéssel. Az alapján, hogy 2023 első negyedévében ennek máris megközelítőleg a felét sikerült teljesíteni, valamint, hogy még itt is több ezer MW-nyi, a hálózati csatlakozási stopot megelőzően befogadott igény nyomán valósulhatnak meg beruházások, ebben a szegmensben is folytatódhat a rekord sebességű növekedés.

A kereskedelmi célú naperőművekre vonatkozóan 2022. május 2-án kihirdetett, valójában 2021 óta tartó hálózati csatlakozási stopot először 2023. április 30-án oldhatják fel. Eddig kell ugyanis az elosztó cégeknek közzé tenniük a nagyfeszültségű és a nagy/középfeszültségű transzformátorállomásokhoz rendelt aktuális szabad csatlakozási kapacitásról, valamint a csatlakozás műszaki és várható gazdasági feltételeiről szóló következő részletes tájékoztatót, illetve az átvitelirendszer-irányító eddig ismerteti a rendszerbe befogadható új időjárásfüggő erőművi kapacitás nagyságát. A csatlakozási stop hatályba lépése óta egyedi eljárásban benyújtott csatlakozási igények ügyében június 30-ig jöhet előrelépés, mivel a hálózati cégeknek eddig kell kiadniuk a fejlesztőknek a beruházások hálózati csatlakozásához elengedhetetlen dokumentumokat.

Jó ütemben növekednek a számok
Annak ellenére tehát, hogy az új csatlakozások - hálózati, illetve rendszerszintű problémákra hivatkozva bevezetett - átmeneti tiltása miatt jó ideje lényegében szünetelnek az új beruházások a HMKE-k és a napelemparkok esetében is, a korábban beadott igények még biztosítják a lendületet a kapacitásbővüléshez. Ennek köszönhetően 2023 első negyedévében 516 MW-tal megközelítőleg 4572 MW-ra nőtt a hazai fotovoltaikus erőművek összesített beépített teljesítőképessége, tehát mindössze három hónap alatt sikerült teljesíteni a tavalyi 1102 MW-os bővülést hozó rekordév növekedésének csaknem felét.

Amennyiben ez a bővülés a következő hónapokban is tud folytatódni, akkor 2023 év végére a hazai naperőmű-kapacitás meghaladná a 6000 MW-ot, ami megközelítené az aktuális Nemzeti Energiastratégiában 2030-ra kijelölt 6500 MW-os célt.

A beépített teljesítőképesség növekedése a napenergia-termelési csúcsok folyamatos emelkedését is maga után vonja. Pontos adatok csak a napelemparkokra állnak rendelkezésre, melyek eddigi legnagyobb termelésüket 2023. március 18-án érték el, amikor dél körül rövid időre 2372,1 MW-ra emelkedett a termelésük. Ezt a HMKE-k több 100 MW-tal toldhatták meg, így az adott időszakban az összesített hazai fotovoltaikus termelés óvatos becsléssel is 3000 MW körül alakulhatott, vagyis korlátozott ideig a teljes áramigény megközelíthetőleg kétharmadát már a kisebb-nagyobb naperőművek termelése fedezhette.

Forrás: Portfolio

 

2023.04.25
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés