Nagy áramfogyasztókat keres napelem telepítésre az egyik első magyar energiaközösség

A tavaly ősszel nyilvántartásba vett egyik első magyar energiaközösség egy új felhívásban elsősorban jelentős villamosenergia-fogyasztással (KIF III. tarifa, idősoros elszámolás) rendelkező intézményeket keres napelemrendszer telepítésére...

A tavaly ősszel nyilvántartásba vett egyik első magyar energiaközösség egy új felhívásban elsősorban jelentős villamosenergia-fogyasztással (KIF III. tarifa, idősoros elszámolás) rendelkező intézményeket keres napelemrendszer telepítésére – derült ki a Magyar Természetvédők Szövetsége keddi közleményéből, amely több civil szervezet mellett alapító tagja volt az energiaközösségnek.

A KESZ Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft. felhívásában úgy fogalmaznak: az új partnerek lehetnek például önkormányzati, civil vagy egyházi fenntartású művelődési házak, oktatási intézmények, kulturális- és sportlétesítmények, közösségi terek, civil központok, társadalmi vállalkozások, szövetkezetek, szociális szövetkezetek, szociális intézmények, anyaotthonok, bentlakásos intézmények, olyan kisvállalkozások, ahol napközben folyamatosan szükség van a villamos energiára.

Hozzáteszik: az így szerzett tapasztalatokat felhasználva és az új szabályozási változásokhoz alkalmazkodva bővül majd folyamatosan a közösség például társasházakkal, egyéni fogyasztókkal. Megjegyzik: az együttműködés során először napelemes beruházások megvalósítása, majd hosszútávú energetikai, energiahatékonysági együttműködések kialakítása következik.

Felidézik: a több civil szervezet által alapított és 2023. október 10-én nyilvántartásba vett energiaközösség, a KESZ Közösségi Energia Szolgáltató Nkft. januárban benyújtotta első projekthelyszíne, a Budapest II. kerületében található Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház napelemes rendszerére vonatkozó hálózati csatlakozási igényét, melyre már megkapta a beruházás megkezdéséhez szükséges műszaki gazdasági tájékoztatót is.

Rámutatnak: az energiaközösségük célja, hogy valódi zöld megoldások iránt elkötelezett közösséget építsenek: a közösség tagjai számára kedvező, kis terhet jelentő pénzügyi konstrukcióban nyújtsanak megújuló energia és energiahatékonysági szolgáltatásokat, valósítsanak meg közösen beruházásokat. A megtakarításokat a közösség tagjai számára forgatják vissza, folyamatos szakmai és technológiai tanácsadást, tapasztalatcserét biztosítanak, kihasználják az energiaközösségben rejlő lehetőségeket, például a fel nem használt villamos energia közös értékesítésével.

forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240409/nagy-aramfogyasztokat-keres-napelem-telepitesre-az-egyik-elso-magyar-energiakozosseg-679527

2024.04.23
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés