Az Európai Parlament jóváhagyja a napelemek épületekre történő telepítésének jogi kötelezettségét

Egy lépéssel közelebb került a törvényerőre emelkedéshez az a jogszabály, amely előírná az uniós tagállamoknak, hogy a jövőbeni építkezésekbe építsenek be napelemes berendezéseket...

Egy lépéssel közelebb került a törvényerőre emelkedéshez az a jogszabály, amely előírná az uniós tagállamoknak, hogy a jövőbeni építkezésekbe építsenek be napelemes berendezéseket, és visszamenőlegesen is telepítsenek fotovoltaikus energiát az épületekre, miután az Európai Parlament tagjai jóváhagyták.

Az Európai Parlament képviselői elfogadták az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napenergia telepítését az épületekre az EU tagállamaiban. A szabvány az épületek teljesítményéről szóló európai irányelv részét képezi, amelyről decemberben született ideiglenes megállapodás. Az irányelvet az európai parlamenti képviselők hétfőn 370 szavazattal, 199 ellenében és 46 tartózkodás mellett hivatalosan is jóváhagyták, és most már csak a Miniszterek Tanácsának kell hivatalosan is jóváhagynia, hogy törvényerőre emelkedjen.

A jogszabály kimondja, hogy amennyiben műszakilag és gazdaságilag megfelelő, az uniós tagállamoknak a napelemes létesítményeket méretüktől függően fokozatosan kell telepíteniük a középületekre és a nem lakóépületekre.

A jogszabály olyan ütemtervet határoz meg, amely szerint 2026-ig az új kereskedelmi és középületek, 2027-ig a megfelelő felújításon átesett kereskedelmi és középületek, 2029-ig az új lakóépületek, 2030-ig pedig a meglévő középületek építési munkálataiba kell beépíteni a napelemes berendezéseket.

A mezőgazdasági és a történelmi épületek kizárhatók, míg az uniós tagállamok dönthetnek úgy, hogy a különleges építészeti vagy történelmi értékük miatt kiveszik az épületeket, az ideiglenes épületeket, valamint a templomokat és az istentiszteleti helyeket.

Az irányelv célja, hogy segítsen csökkenteni az energiafogyasztást és az üvegházhatású gázok kibocsátását az EU építőipari ágazatában, amely 2050-re klímasemlegességre törekszik. Az Európai Bizottság szerint az EU-ban az épületek felelősek a térség energiafogyasztásának 40%-áért és az üvegházhatású gázok kibocsátásának 36%-áért.

Jan Osenberg, a SolarPower Europe vezető politikai tanácsadója szerint az uniós napenergia-szabvány "a polgárok kezébe adja a hatalmat, és az energetikai átmenetet beépíti az alvás, a munka és az élet helyszíneire". "Ahogy a hálózat felzárkózik az energetikai átálláshoz, az energiatermelés telepítése oda, ahol energiát használunk, a hálózatot is segíti, mivel az áramot helyben tartja, és a polgárokat képessé teszi arra, hogy információval és technikai képességekkel rendelkezzenek az áram okos felhasználásához" - magyarázta. "Láthatják, hogy mikor termelnek több áramot, és ennek megfelelően módosíthatják a fogyasztásukat". Osenberg hozzátette, hogy a törvényt "az építési gyakorlatba és az építési követelményekbe való hatékony beépítéssel" kell a valóságba átültetni. Elmondta, hogy meg kell határozni a mentességeket, a támogatási intézkedéseket és a rendszertervezési kritériumokat.

Az európai országok, köztük Franciaország, Belgium, Hollandia, Svájc, Olaszország, Ausztria és Németország már rendelkeznek hasonló intézkedésekkel, amelyeket Osenberg szerint a miniszterek és az érdekeltek felhasználhatnak a legjobb gyakorlatok megismerésére.

A SolarPower Europe tavaly év végén közzétett jelentése szerint az Európai Unió teljes telepített napenergia-kapacitása 263 GW, miután 2023-ban 56 GW napenergiát telepítettek, ami 27%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A jelentés előrejelzése szerint 2025-ben 73,8 GW-ot, majd 2026-ban 84,2 GW-ot, 2027-ben pedig 93,1 GW-ot fognak telepíteni.

forrás:
https://www.pv-magazine.com/2024/03/13/european-parliament-approves-legal-requirement-to-install-solar-on-buildings/

2024.05.13
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés