Magyarországon a harmadik legnagyobb a világon a napenergia részaránya az áramtermelésben

A napenergia aránya az áramtermelésben Magyarországon harmadik legmagasabb a világon...

A napenergia aránya az áramtermelésben Magyarországon harmadik legmagasabb a világon - írja Facebook-posztjában az Energiaügyi Minisztérium egy friss tanulmányra hivatkozva.

Az EMBER független nemzetközi think tank friss éves jelentése szerint 19,9 százalékkal Chile termelte meg a villamos energia legnagyobb hányadát naperőművekkel 2023-ban. Görögország (19 százalék) után Magyarország a globális dobogó harmadik fokára fért fel, európai második helyezett a 18,4 százalékos hazai részaránnyal. A magyar mutató az 5,5 százalékos világátlagot több mint háromszorosan múlta felül tavaly.

Az eredmény leginkább annak köszönhető, hogy az elmúlt időszakban óriási napenergia kapacitások épültek ki Magyarországon. A bővülési ütem egymást követő két évben is rekordot döntött: 2022-ben mintegy 1100 megawattal, majd 2023-ban több mint 1600 megawattal. Idén februárban a napelemes rendszeres összes beépített teljesítménye meghaladta a korábban 2030-ra megcélzott 6000 megawattot. A felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv ezért már kétszer nagyobb kapacitást jelez előre a következő évtized elejére. A 12 ezer megawattos várakozás az ismert fejlesztési igények alapján nagy biztonsággal valóra váltható - írja a minisztérium.

Az időjárásfüggő megújulók természetes teljesítményingadozásának kiegyensúlyozására számos országban alkalmaznak szivattyús-tározós erőműveket. Hazánkban is több évtizede időről-időre felmerül egy hasonló fejlesztés terve, idén először megvalósíthatósági tanulmány készül az energetikai szempontból indokolt beruházásról. Tavasszal két helyszínen végeznek mintavételeket és felszíni geofizikai méréseket, amelyek műszaki-tudományos alapinformációkat szolgáltatnak a dokumentum összeállításához. Heves vármegyében március óra zajlanak, a közelmúltban az összes szükséges engedély birtokában Borsodban is megkezdődtek a földtani próbafúrások.

forrás:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240510/magyarorszagon-a-harmadik-legnagyobb-a-vilagon-a-napenergia-reszaranya-az-aramtermelesben-685455

2024.05.21
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés