Nagyvállalati szereplők optimalizálják az energiafelhasználásukat

Amellett, hogy környezettudatos lépéseket tesznek a fenntartható jövőért, a munkavállalókat is meg tudják tartani a fenntartási költségek csökkentésével

A gyártó cégek az energiaszámláik jelentős emelkedése ellenére meg tudták tartani munkavállalóikat - derült ki az MTI által az energiadrágulás hatásáról, idei foglalkoztatási terveikről megkérdezett vállalatok válaszaiból.

Jelentősen emelkedtek az energiaszámlák, de ez nem érte őket váratlanul – közölte Markovics Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője. A felhasználás csökkentésével viszont a tervhez képest kevesebbet költöttek erre a célra.

Házon belüli átszervezéssel meg tudták tartani minden munkatársukat. Ahol csökkent a termelési igény, onnan átszervezték a dolgozókat más területekre, például az értékesítési, vagy a kapcsolattartási részekre.

Az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó vállalatnál a gázár emelkedése miatt a cég energetikai szakértők bevonásával optimalizálta a fűtésrendszert. Az is csökkentette a gázfogyasztást, hogy Sóskúton - a meleg tél miatt - az irodákat szinte kizárólag klímával fűtötték. Ezáltal a cég gázfelhasználása 25 százalékkal csökkent télen, viszont az egységár emelkedett.

2022-ben pedig elindították napelem beruházásukat. A napelemek beszerzése már megtörtént, jelenleg a hatósági engedélyekre várnak. Ez a tervezett rendszer a felhasználásuk 35-40 százalékát meg tudja majd termelni.

A cég által alkalmazott árazás az energia költségek, az alapanyagárak és az euró árfolyamának alakulásától függ. Utóbbiak stabilitása miatt nem terveznek általános áremelést.

 

Hasonló a helyzet a Masterplast Nyrt.-nél is, az energiaárak emelkedése ellenére is meg tudták tartani alkalmazottjaikat.

Az építőanyagokat gyártó cég a tavaly indított Gyármentő programban csaknem 700 millió forint értékben indított energiahatékonysági és megújuló energiatermelő beruházásokat: csarnok szigetelése, napelemes rendszer telepítése kezdődhetett meg. A program megvalósítása várhatóan idén befejeződik. Ezen felül csökkentik a vállalat energiafelhasználását, továbbá céljuk a gyártásnál keletkező hulladék minél nagyobb mértékű újrahasznosítása. A növekvő energiaárak miatt azonban a teljes energiaszámla jelentősen nőtt.

Termékportfóliójuknál kisebb mértékű árcsökkenés érzékelhető, további árcsökkenés viszont nem várható - jelezte a cég, amely szerint Európában az építőipar lassulása miatt egyre élesebb a verseny az építőanyag gyártók között.

A Masterplast is megerősítette, hogy az építőipari gyártók által használt alapanyagok ellátása stabil. Többségében az alapanyagok ára csökken, ami a cég szerint már nagyrészt a végtermék árában is megjelent. A műanyag, fém, fa típusú alapanyagok ára csökkent, míg a cement, a bányászott, illetve nagy energiaigényű anyagok ára jellemzően nőtt - tették hozzá.

 

A Bonafarm Csoport is arról számolt be, hogy nem volt szükség rendkívüli megoldásokra, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években már elkezdték optimalizálni működésüket, így meg tudták őrizni stabilitásukat.

Természetesen számukra is komoly kihívást jelentett az energiapiacon kialakult helyzet kezelése. Ennek enyhítésére több területen a földgáz mellett megteremtették a PB-gáz vagy a tüzelőolaj használatának lehetőségét - közölték.

Emellett, további beruházásokat is terveznek számos telephelyükön. Szeretnének megvalósítani épületszigetelési és nyílászárócsere-projekteket épületeik energiahatékonyságának javítása érdekében, valamint vállalataiknál a megújuló energiaforrások szerepét is növelni akarják. Mindezektől az energiafogyasztásuk 10-15 százalékos csökkenését várják.

 

A Lipóti Pékség Kft. közölte termelő eszközeik árammal és gázzal működnek, meglévő üzemeikben azok kicserélése pénzügyileg és technológiailag is lehetetlen.

Mivel nem tudtak energiaköltséget csökkentő beruházásokat végrehajtani, így a gázszámlájuk a hatszorosára emelkedett tavaly ősszel, azóta ez 50 százalékkal csökkent. A villamosenergiát tekintve pozitívumként említették, hogy idén év végéig fix szerződéssel rendelkeznek.

Mindezekkel együtt a Lipóti Pékség is jelezte, meg tudták tartani munkavállalóikat. Idén egyelőre nem terveznek áremelést, de a piaci változások egyelőre kiszámíthatatlanok.

A Vajda-Papír ügyvezető igazgatója, Vajda Attila elmondta, hogy a takarékosság járult hozzá ahhoz, hogy meg tudják tartani munkavállalóikat, akiknek száma meghaladja a 650-et.

Tavaly az ukrajnai háború miatt előállt energiakrízis azzal fenyegetett, hogy a Magyarország piacvezető higiéniai papírtermékgyártója, a Vajda Papír energiaszámlái több mint 100 százalékkal is emelkedhetnek.

Az elmúlt években már végrehajtottak olyan beruházásokat, melyeknek köszönhetően legalább 30 százalékkal csökkenteni tudják téli energiaszámláikat, azonban a 70 százalékos költségnövekedés így is jelentős. Az energiaköltségeik havi szinten is többmilliárd forintra rúgnak.

Hozzátette, növelték a zöldtechnológia és megújulóenergia használatát, a papír alapanyagnál keletkező hulladék 100 százalékát újrahasznosítják és mérsékelték a vízfelhasználásukat.

Közölték, a papírgyártás alapanyaga, a cellulóz az elmúlt két évben több mint 100 százalékkal drágult. Szerintük a cellulóz ára viszonylag magas szinten állandósul, hasonlóan az energiához, ami a cégek profitabilitását csökkenti, ezért további energia megtakarításra törekszenek.

Mindezek miatt Vajda-Papírnak is több lépcsőben 10-30 százalék közötti mértékben kellett emelnie egyes termékei árát, ez azonban nem fedezte a költségek emelkedését. A cégvezetés hónapról-hónapra értékeli a helyzetet, és dönt a lehetséges árcsökkentésről.

Forrás: Portfolio

2023.05.04
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés