Fontos változások a RePowerEU források kapcsán

A 2021 – 2027 időszakra vonatkozó Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz, valamint a RePowerEU forrásoknak egyelőre csak nagyon minimális része került kifizetésre az Európai Unió által, s mivel közeleg a pályázati ciklus vége...

A 2021 – 2027 időszakra vonatkozó Helyreállítási és ellenállóképességi eszköz, valamint a RePowerEU forrásoknak egyelőre csak nagyon minimális része került kifizetésre az Európai Unió által, s mivel közeleg a pályázati ciklus vége, így az Európai Bizottság megpróbálja felgyorsítani a tagállamoknak járó támogatások kifizetését, a kérelmek elfogadását, írja a Portfolio. A 8G ENERGY több száz magánszemély ügyfelet tudhat már maga mögött, azonban sokak napelemes beruházása, akik a RePowerEU forrású, RRF-6.2.1 kódszámú, „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” című pályázat keretein belül kívántak háztartási méretű napelemes rendszert kialakítani, függőben maradt, ami nagy részben annak köszönhető, hogy Magyarország még nem kapta meg a Felhívásra vonatkozó teljes támogatási összeget az Uniótól.

A kifizetések késedelmét a jogállamisággal kapcsolatos aggodalmak, váratlan események, például Oroszország Ukrajna elleni támadása, valamint az ellátási lánc szűk keresztmetszetei okozták. A másik probléma, hogy szemben a többéves pénzügyi keretből folyósított kohéziós és egyéb támogatásokkal, a helyreállítási alapnál mérföldkövek teljesítése után utal csak az Európai Bizottság a tagállamoknak, vagyis a vállalásokat ténylegesen végre is kell hajtani, nincsenek köztes előfinanszírozások. Az eredményfókuszú megközelítés, valamint a szigorú szabályozói elvárások miatt sok tagállam nagyon lassan halad a források lehívásával. Emiatt félő, hogy sok forrás veszhet oda, ha 2026-ig – a jelenlegi zárási határidőig – nem hajtják végre az egyes projekteket az országok.

A megújuló energia kulcsfontosságú eleme az EU azon tervének, hogy 2050-re elérje az éghajlat-semlegességet, és központi szerepet játszik az európai zöld megállapodásban, valamint az orosz fosszilis tüzelőanyag-import fokozatos megszüntetésére irányuló REPowerEU-tervben. Az EU 2030-ra 45%-os megújulóenergia-arányt kíván elérni, és jogilag kötelezően legalább 42,5%-os minimális célt tűzött ki maga elé. A megújuló energiaforrások felhasználásának felgyorsítását számos uniós költségvetési és szakpolitikai eszköz segíti elő, többek között a nemzeti gazdaságélénkítési és rugalmassági tervek REPowerEU fejezetei és a felülvizsgált TEN-E rendelet.

A 8G ENERGY elkötelezett hazánk zöldenergia termelés elterjedésének támogatásában, továbbá a minél szélesebb körű megújuló energia felhasználásának. Minden olyan kezdeményezésben igyekszik részt venni, mely hozzájárul a fenntarthatósághoz, továbbá hozzásegíti a lakossági és üzleti szektort is a megújuló energia alkalmazásához.

forrás:
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20240513/helyreallitasi-penzek-fontos-lepest-tett-brusszel-a-magyarorszag-elol-elzart-forrasoknal-685789

2024.05.24
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés