2025-ben stabilizálódhatnak az energiaárak Magyarországon

Ahogy arról korábban már beszámoltunk: 2024.05.23-án megrendezésre került a „AGROFUTURE 2024” című konferencia a Portfolio szervezésében, ahol többek között a 8G Energy vezérigazgatója, Fehér Róbert is előadást tartott...

Ahogy arról korábban már beszámoltunk: 2024.05.23-án megrendezésre került a „AGROFUTURE 2024” című konferencia a Portfolio szervezésében, ahol többek között a 8G Energy vezérigazgatója, Fehér Róbert is előadást tartott „Zöldülő agrárium - Az energiahatékonyság és a megújuló energia integrációs lehetőségei a mezőgazdaságban” témában. Jelen cikkünkben az előadáson elhangzottakat mutatjuk be, fókuszban a fenntarthatósággal és az energiahatékonysággal, valamint a mezőgazdasági ágazat megújuló energia felhasználási lehetőségeivel.

A koronavírus-járvány és a háborúk előtt stabilak voltak az energiaárak, utána viszont igazi árrobbanásokkal néztünk szembe. Most látni erősebb stabilizálódást, de a nemzetközi trendek azt mutatják, jövő évtől állhatnak vissza az árak - mondta Fehér Róbert, a 8G Energy vezérigazgatója a Portfolio AgroFuture 2024 Konferencián, Kecskeméten. A szakember az előadása során kiemelte, hogy miért lenne érdemes többet és jobban foglalkozni a mezőgazdaság energiaellátásával.

„A helyben termelt napenergiával jelentős megtakarítást lehet elérni. Már szélenergiát is lehet telepíteni Magyarországon, a szélerőművek akár éjszaka is tudnak energiát termelni, ezt ki kellene használni” - vélekedett Fehér Róbert, a Portfolio AgroFuture 2024 konferenciáján. A 8G Energy vezérigazgatója előadásában kitért arra is, hogy a mezőgazdaságban az energiafogyasztást stabilizálni kellene, valamint az öntözés energiaigényeit is biztosítani kell. A biogáz és a biomassza felhasználása pedig szintén nagyon fontos lenne a szektorban.

„A termőföldeken gyakran nem lehetséges termőterületek használata napenergia hasznosításához, de van olyan megoldás, ami lehetővé teszi a napelemek mezőgazdasági területeken való elhelyezését, például épületek vagy a földek fölött. Ez optimalizálja a területkihasználást és minimalizálja a konfliktusokat a termőföldek és az energiafogyasztás között.”

Mi lehet a megoldás?

A szakember szerint a helyben történő energiaellátás lehet a kulcs, hiszen jelentős költségmegtakarítást eredményezhet a vállalatok számára. Az energiaközösségek alkalmazásával pedig minimalizálható az elvesztett energia mennyisége. „Az energiaellátással megéri az agráriumban is foglalkozni, már csak környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból is. Az üzemeltetés tervezhető és kiszámítható, hatékony a működése és a versenyképességüket is javíthatják vele a termelők. Ráadásul több agrárpályázat is elérhető, ami ugyancsak segítheti a gazdálkodókat.”

forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240524/2025-ben-stabilizalodhatnak-az-energiaarak-magyarorszagon-687823

2024.06.03
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés