Vállalatok energiaköltségének csökkentése

A napelemes kapacitások robbanásszerű bővülése és a folyamatosan gyarapodó ipari energiaigények egyre többször okoznak kellemetlen egyensúlytalanságokat a villamosenergia-hálózatban...

A napelemes kapacitások robbanásszerű bővülése és a folyamatosan gyarapodó ipari energiaigények egyre többször okoznak kellemetlen egyensúlytalanságokat a villamosenergia-hálózatban, amit csak nehezen tud a rendszerirányító (MAVIR Zrt.) kezelni, ráadásul egyre megszokottabbá válnak a negatív áramárak is. A helyzet kezelésére a hálózat rugalmasságának növelése lehet az egyik megoldás, az E.ON új rugalmassági termékével a vállalatok nem csupán fogyasztóként, hanem aktív szereplőként is részt vehetnek a rendszer működésében. Egy-egy nagyfogyasztójukat, például hűtőházakat 15 percre lekapcsolva csökkenthető a hálózat terhelése, nem kell plusz erőműveket üzembe állítani, ráadásul jelentős bevételre is szert tehetnek a cégek.

Az elmúlt évtizedekben kialakult egy meglehetősen robosztus, oligopol jellegű piac. Viszonylag kevés termelő látott el sokmillió lakossági és ipari fogyasztót, a folyamat pedig egyirányú volt. A villamosenergia-hálózatot is erre a típusú felhasználásra tervezték, és sok éven keresztül megbízhatóan látta el a feladatát. Az egész rendszerre egyfajta kiszámíthatóság, tervezhetőség volt a jellemző, minden szereplő pozíciója viszonylag stabil volt. Ezt az évtizedek alatt felépült rendszert elsőként a lakossági napelemes beruházások robbanásszerű terjedése állította újfajta kihívás elé, illetve az egyre nagyobb ipari termelő-létesítmények áramfogyasztása is jelentősen megemelkedett. A közlekedés elektrifikációja szintén egy egyre hangsúlyosabban körvonalazódó jelenség, amely az elkövetkezendő 5-10 évben további áramigényt fog generálni. Egyes számítások szerint 2030-ra a mostani 48 TWh-ról 60 TWh-ra fog nőni az országos energiaigény.

Ezen tényezők hatására a hálózati rendszerben nemcsak a villamosenergia-igény növekszik folyamatosan, hanem annak a kiszolgálási rendszere is megváltozott. Létrejöttek decentralizált termelő egységek, főként naperőműves projektek, amelyek egy része nem „visszwattos”, vagyis nemcsak egy adott gyáregység saját zöldenergia igényeit szolgálják ki, hanem felcsatlakoznak és betermelnek a hálózatba is. A termelés és a fogyasztás időbeni szétcsúszása miatt egyre többször fordul elő egyensúlytalanság a hálózatban, vagyis amikor az igény nagyobb a termelésnél vagy fordítva. Az egyensúly megteremtéséhez új eszközökhöz kell folyamodnunk, energiaigényes állapotban, a rendszerirányítótól kapott jelzés alapján új erőműveket szabályozunk, és pótoljuk a szükséges energiamennyiséget. Energia túlkínálat esetén pedig gyorsan túl kell adni az áramon, amely viszont egyre többször eredményez negatív áramárakat, amely rendkívül káros hatással van például a napelemes beruházások megtérülésére. Az EON rugalmassági termékének bevezetésével a megnövekedett energiaigényű periódusokban 15 perces intervallumokban az ügyfeleikkel közösen csökkenteni tudják a hálózatban az energiaigényt, amellyel elkerülhető, hogy új erőműveket kelljen szabályozni vagy termelésbe állítani. Ez jó az ügyfélnek, mert díjat kap, jó a villamosenergia-hálózatnak, mert csökken a kifeszítettség és összességében jó a környezetnek is, hiszen az energiaigény mérséklésével nem kell új termelőt üzembe állítani.

Az EON rugalmassági termékének ügyfelei elősorban a 200-300 kW vagy annál nagyobb fogyasztású eszközökkel rendelkező vállalatok lehetnek reálisan. A rendszerben csúcsidőszakokban úgy tudják csökkenteni az energiaigényt, hogy a szerződött partnereinknél előre meghatározott időtartamra egy-egy általa felajánlott nagyfogyasztóját leszabályozzák, vagy teljesen lekapcsolják a hálózatról. Fontos kiemelni, hogy nem teljes gépsorokról beszélünk, hanem például egy olyan hűtőházról, amely negyedóra leszabályozás során gyakorlatilag nem veszít hőenergiát, nem rongálódnak meg a benne tárolt termékek vagy alapanyagok. Ha az ügyfél által nyújtott rugalmasságot igénybe veszi a hálózat, akkor is ellentételezést kap, de már önmagában a rendelkezésre állásért is kompenzáció jár. Ez egy win-win-win helyzetet eredményez: a rendszerirányító jól jár vele, hiszen viszonylag gyorsan vissza tudja állítani a hirtelen fellépő hálózati egyensúlytalanságot, anélkül, hogy környezetszennyező termelőegységeket kellene üzembe állítania, az ügyfél ellentételezést kap a rugalmasság biztosításáért, az E.ON, mint rendszerszintű szolgáltatást biztosító aggregátor pedig bevételhez jut a rendszerirányítótól.

Többek között termelőtevékenységet végző vállalatok számára kínálhat plusz bevételi lehetőséget az EON rugalmassági terméke, de például irodaházak, logisztikai központok, szállodák részére is releváns megoldás lehet. Értelemszerűen, ahol olyan gyártási tevékenység folyik, ahol nem lehet még 15 percre sem leállítani bizonyos gépeket, például ahol három műszakos precíziós gyártás történik, ott a fogyasztóberendezéseik rugalmasságát nem tudják felajánlani az ügyfeleik. Egy nagyméretű hűtőház tökéletes példa lehet: ha 15 percre lekapcsoljuk, akkor mínusz 20 Celsius fokról nem fog érdemben úgy felmelegedni, hogy a benne tárolt anyagok minősége romlana. A visszakapcsolás után pedig minden folytatódhat úgy, ahogy azelőtt. Megfelelő eszközök lehetnek szivattyúk, kompresszorok is.

Összességében nem igényel túl sok beruházást a vállalatok részéről az új szolgáltatás bevezetése. Az E.ON szakemberei az ügyfél kollégáival közösen műszaki szempontból meghatározzák, hogy mely fogyasztóberendezés lehet alkalmas a teljesítménycsökkentésre, vagy akár az időszakos lekapcsolásra. Szükség van itt-ott kisebb beavatkozásokra, pl. ahhoz, hogy távolról lehessen irányítani a folyamatokat, de ezek nem tekinthetők jelentős beruházásoknak, ráadásul a szakembereik el is végzik ezeket. Felmérik ezen felül, hogy az adott eszköz szabályozásán mekkora plusz bevételt lehet realizálni, jellemzően ezek 200-300 kW teljesítményű vagy annál nagyobb berendezések. Ezek meghatározása után lehet pontos kalkulációt végezni a díjakról is. Értelemszerűen minél nagyobb energiaigényt tudunk kivenni a rendszerből, annál magasabb díjjal lehet számolni.

A rugalmassági szerződéssel a villamosenergia-hálózat energiaigény többletét lehet ellensúlyozni. Életképes modell lehet, ha például egy üzem a saját telephelyén kialakított napelemes rendszerhez kapcsolódó energiatároló-kapacitása épp nincs valamilyen oknál fogva kihasználva, akkor azt a szolgáltató, illetve a hálózat részére – hasonlóan a fogyasztói rugalmassághoz – átadja egy bizonyos időre, és kompenzáció fejében mások által megtermelt áramot egy időre elraktározza.

A 8G ENERGY portfoliójában szerepel az Energiatárolók tervezése, kivitelezése és engedélyeztetése is, így ha Ön, vagy vállalata szeretne ilyen jellegű berendezést, vagy felmérné ennek alkalmazási lehetőségét, esetleg kíváncsi a potenciális energetikai fejlesztésekre, akkor keressen minket bizalommal a b2b@8genergy.hu e-mail címen, szakértő kollégáink állnak szíves rendelkezésére!

forrás:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240529/igy-tud-egy-vallalat-penzt-keresni-ha-par-percre-kikapcsolja-egy-egy-nagy-energiaigenyu-berendezeset-688467

2024.06.24
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés