Elfogadták az NZIA rendeletet az EU tagállamai

Az Európai Unió tagállami kormányai 2024.05.27-én elfogadták a Net Zero Industry Act (NZIA) névre hallgató rendeletet...

Az Európai Unió tagállami kormányai 2024.05.27-én elfogadták a Net Zero Industry Act (NZIA) névre hallgató rendeletet, amelynek célja az, hogy elősegítse a napelemek, szélturbinák és hőszivattyúk, és más tiszta technológiákat alkalmazó berendezések legalább 40%-ának helyi gyártását. Ezáltal az EU iparának versenyképességét kívánják növelni az amerikai és kínai piaci szereplőkkel szemben. A rendelet az uniós közlönybeli kihirdetését követően húsz nappal, így várhatóan június végén, vagy július elején hatályba lép.

Ez a jogszabály kulcsfontosságú része annak az uniós stratégiának, amely nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére törekszik globális szinten, hanem arra is, hogy ezen cél eléréséhez szükséges technológiák előállításában is vezető szerepet vállaljon. Jelenleg Európa jelentős mértékben függ Kínától napenergia-gyártás terén, amely ország várhatóan a globális gyártási kapacitás 80%-át fogja birtokolni. Emellett aggodalomra ad okot az Egyesült Államok által bevezetett 369 milliárd dollár értékű zöld támogatás is, ami európai gyártókat ösztönözhet arra, hogy áttelepüljenek.

Az EU célul tűzte ki maga elé, hogy 2030-ra a szükséges termékek 40%-át saját maga állítsa elő. Ez magába foglalja a megújuló energiát használó berendezéseket, mint például atomenergiát alkalmazó eszközöket, hőszivattyúkat és elektrolizálókat. További célkitűzésük, hogy 2040-re ezeknek a technológiáknak a globális termelésében 15%-os részesedést érjenek el. Az NZIA javaslata szerint egyszerűsítik az uniós gyártást elősegítő projektek engedélyeztetési folyamatát, és céljuk, hogy a legtöbb engedélyt hat-kilenc hónapon belül kiadják.

A rendelet értelmében a tiszta technológiai termékeket beszerző hatóságoknak nem csak az árat kell figyelembe venniük döntéseik során. A fenntarthatóság és rugalmasság - vagyis az EU-nak egy harmadik ország ellátásra való függőségének mérséklése - is fontos szempont lesz, melyet 30%-os súlyozással kell mérlegelniük. A napenergia terén különös kihívást jelent ez a célkitűzés. Az uniós gyárak jelenleg az EU-ban telepített panelek kevesebb mint 3%-át állítják elő. A helyzet tovább bonyolódik azzal, hogy bár az uniós szélenergia-szektor erősnek mondható, a kínai vállalatok egyre nagyobb teret nyernek ezen a területen is.

A 8G ENERGY napelemet, szélturbinát és hőszivattyút alkalmazó beruházások tervezésében, kivitelezésében és engedélyeztetésében is segítségére tud lenni, így ha Ön, vagy vállalata szeretne ilyen jellegű beruházást, vagy felmérné a megújuló energiaforrás alkalmazási lehetőségét, esetleg kíváncsi a potenciális energetikai fejlesztésekre, akkor keressen minket bizalommal a b2b@8genergy.hu e-mail címen, szakértő kollégáink állnak szíves rendelkezésére!

forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20240527/megvan-a-nagy-brusszeli-dontes-ami-megmentheti-az-europai-nap-es-szeleromu-gyartokat-688323

2024.07.01
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés