Új típusú naperőművek: kiemelkedőek a magyar adottságok Európában.

Egész Európában, azon belül Magyarországon különösen jelentős potenciál rejlik az agri-fotovoltaikus naperőművek telepítésében.

Egész Európában, azon belül Magyarországon különösen jelentős potenciál rejlik az agri-fotovoltaikus naperőművek telepítésében, amelyek a hagyományos nagyméretű, kereskedelmi célú napelemparkhoz hasonlóan termőföldre települnek, de azokkal ellentétben a villamosenergia-termeléssel egy időben a napelemek alatt és között mezőgazdasági növénytermesztés is folyik.

A napelemes rendszerekkel való kombinált termőföldhasználat megfelelő stratégiának bizonyulhat az agrárium előtt részben a klímaválság miatt álló kihívások kezelésére, amely kölcsönös előnyökkel jár a naperőmű és az ültetvény számára is.

Egy új tanulmány különféle agri-fotovoltaikus (agri-pv, APV) projektek, illetve megoldások esetében elemezte a potenciális napelemes kapacitás nagyságát, valamint a technológia hatását a termőföldre.

A dán kutatók által elvégzett vizsgálatban az optimális dőlésszögben telepített statikus rendszerek, a függőlegesen elhelyezett kétoldalas napelemekből álló rendszerek és az egytengelyes horizontális napkövető rendszerek szerepeltek. Az Aarhus Egyetem kutatói kiszámolták azt is, hogy az Európai Unió egyes régióiban, illetve országaiban mekkora energiatermelési potenciállal rendelkeznek a különféle agrifotovoltaikus naperőművek.

A TANULMÁNY FŐ MEGÁLLAPÍTÁSA, HOGY AZ EURÓPAI AGRI-PV POTENCIÁL ÓRIÁSI: AZ AGRIFOTOVOLTAIKUS RENDSZEREK ÁLTAL ELŐÁLLÍTHATÓ VILLAMOS ENERGIA MENNYISÉGE A JELENLEGI EURÓPAI ÁRAMIGÉNY 25-SZÖRÖSÉRE RÚG.

Forrás: Portfolio

 

2023.08.07
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés