Fordulópont a villamos energiában

2025-ben jöhet a fordulópont a villamos energiában: átveszi a megújuló energia a hatalmat a szén felett. Az elmúlt két évtized legmagasabb növekedése várható 2024-ben és 2025-ben a globális villamosenergia-keresletben.

Pozitívum, hogy a villamosenergia-szükséglet növekedésének mintegy felét már a napelemek fedezik - áll a Nemzetköz Energiaügynökség (IEA) évközi frissítéseket tartalmazó "Villamosenergia 2024" riportjában. A várakozások azt mutatják, hogy 2025 lehet a fordulópont, amikor a megújuló energiaforrások által termelt globális villamos energia mennyisége először meghaladja a szénből termelt mennyiséget.

A világ villamosenergia-keresletének növekedési üteme csúcsdöntésre készül, aminek a hátterében a világ országainak a gazdasági növekedése, a villamos energiával működő technológiák, például az elektromos járművek, a hőszivattyúk elterjedése, valamint a hőhullámok miatt fokozódó légkondi használat áll. Ezzel egyidejűleg a megújuló energiaforrások is gyors ütemben emelkednek, a fotovoltaikus rendszerek telepítése is folyamatosan rekordokat dönt. A Nemzetköz Energiaügynökség előrejelzése szerint a globális villamosenergia-kereslet a 2023-as 2,5%-os növekedésről, 2024-ben 4%-ra fog emelkedni. Ez 2007 óta a legmagasabb éves növekedési ütemet jelentené, a globális pénzügyi válság és a világjárvány után tapasztalt rendkívüli visszapattanást leszámítva. A várakozások szerint, 2025-ben is folytatódik a kereslet élénkülése, jövő évre is 4% körüli növekedési ütem várható.

A villamos energia iránti globálisan növekvő igény mögött legalább egy pozitív változás is meghúzódik: a megújuló villamosenergia-források idén és jövőre is gyorsan bővülnek, olyannyira, hogy a részarányuk a globális villamosenergia-ellátásban a 2023-as 30%-ról, 2025-re 35%-ra emelkedhet. Ezzel párhuzamosan a szénre való támaszkodás várhatóan csökkenni fog, részesedése ugyanebben az időszakban 36%-ról 33%-ra csökken. Ha ez megvalósul, akkor globálisan nézve, 2025-ben először haladhatja meg a megújuló energiaforrások által termelt villamos energia mennyisége a szénből termelt villamos energia mennyiséget.

Csak a napelemek önmagukban a 2024 és 2025 közötti globális villamosenergia-szükséglet növekedésének nagyjából a felét fedezik majd, a nap- és szélenergia együttesen pedig a növekedés háromnegyedét - a jelentés előrejelzése szerint. A nap-, és szélenergia együttes részaránya a 2023-as 13%-ról, 2024-re 15%-ra, 2025-re pedig 18%-ra emelkedik - az egy évtizeddel korábbi mindössze 4%-ról. A szél- és napelemes energiatermelés együttesen várhatóan további 750 TWh-t fog biztosítani 2024-ben és több mint 900 TWh-t 2025-ben. A napelemes és szélerőművekből származó villamosenergia-termelés 2024-ben várhatóan meghaladja a vízenergia-termelését, ami sorsfordító pillanatot jelent az ágazat számára.

A 8G ENERGY napelemet, szélturbinát és hőszivattyút alkalmazó beruházások tervezésében, kivitelezésében és engedélyeztetésében is segítségére tud lenni! Ha Ön, vagy vállalata szeretne ilyen jellegű beruházást, vagy felmérné a megújuló energiaforrás alkalmazási lehetőségét, esetleg kíváncsi a potenciális energetikai fejlesztésekre, akkor keressen minket bizalommal a b2b@8genergy.hu e-mail címen, szakértő kollégáink állnak szíves rendelkezésére!

forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20240721/2025-ben-johet-a-fordulopont-a-villamos-energiaban-atveszi-a-megujulo-energia-a-hatalmat-a-szen-felett-699399

 

2024.08.09.
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés