AGRIPV napelemek fontossága

A „2007. évi CXXIX. törvény a termőföld védelméről” szerint a termőföldeket más célú hasznosításra, azaz olyan igénybevételre, mellyel a termőföld a továbbiakban....

A „2007. évi CXXIX. törvény a termőföld védelméről” szerint a termőföldeket más célú hasznosításra, azaz olyan igénybevételre, mellyel a termőföld a továbbiakban mezőgazdasági hasznosításra időlegesen vagy véglegesen alkalmatlanná válik, nem lehet használni. A törvény 9. §-ában leírtak szerint azonban „nem minősül a termőföld más célú hasznosításának napenergiát az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározottak szerinti agrofotovoltaikus rendszer szerint felhasználva villamos energiát termelő erőmű létesítése és üzemeltetése, ha nem akadályozza az alatta fekvő területnek a 2. § 19. pontjában megjelölt valamely művelési ág szerint termőföldként történő hasznosítását”.

Agrofotovoltaikus napelemes rendszer

Továbbá 2024. október 1. napjától hatályba lép a „2023. évi C. törvény a magyar építészetről” módosítása is, melynek a 7. § 2. bekezdése módosul: „zöldterület övezetből, mezőgazdasági terület övezetből és erdőterület övezetből új beépítésre szánt területet, vagy különleges beépítésre nem szánt területet kijelölni nem lehet, kivéve, ha legalább az új kijelöléssel azonos mértékű és legalább azzal megegyező biológiai aktivitás értékű zöldterület övezet, mezőgazdasági terület övezet vagy erdőterület övezet kerül csereterületként kijelölésre az új beépítésre szánt terület kijelölésével azonos település közigazgatási területén belül.”. A módosítás értelmében az esetek nagy részében nem lesz lehetőség csereterületet felajánlani, ha hagyományos napelemes rendszer építése miatt a földterületet (például) szántó helyett különleges beépítésre nem szánt területté szeretnénk minősíteni. Így csak az AGRIPV megoldás jöhet szóba, hiszen ehhez kivételt nyújt az első bekezdésben is szereplő „2007. évi CXXIX. törvény a termőföld védelméről” 9. §-a.

A villanyautosok.hu 2024.09.01-i cikke tovább erősíti, hogy miért is lenne előnyös az AGRIPV megoldás alkalmazása. A napelemek terjedésével párhuzamosan a villamos energia egyre olcsóbbá válik napközben, az esti és reggeli órákban viszont inkább emelkedett az ára az utóbbi években, ezért egyre több beruházó választja a kelet-nyugati tájolású, függőlegesen telepített (vertikális) naperőműveket. Ezeknek nemcsak a termelési profilja igazodik jobban a villamosenergia-piaci viszonyokhoz, de az adott földterület művelését is lehetővé teszik, cserébe viszont az éves hozamuk alacsonyabb. Megfigyelték azonban, hogy a hozamcsökkenés kisebb annál, mint ami a standard modellek szerint a panelek tájolásából és dőlésszögéből következne.

Az Alkalmazott Tudományok Hollandiai Kutatási Szervezetének (TNO) kutatócsoportja és az EPJ Photovoltaics című szaklapban megjelent „Thermal model in digital twin of vertical PV system helps to explain unexpected yield gains” című tanulmány szerint a mérések során megállapították, hogy a függőlegesen elhelyezett, kelet-nyugati tájolású panelek a környezetükhöz képest csak feleannyira melegednek fel, mint a hagyományos módon felszerelt modulok, és ez a kutatók szerint 2,5%-kal magasabb éves energiahozamot eredményezett a szimulációkhoz képest. Magyarul, egységnyi mennyiségű fényenergia mellett 2,5%-kal nagyobb termelést tudtak elérni, mivel a déli napsütés oldalról éri a paneleket, amelyek így kevésbé melegednek fel, és hatékonyabban tudnak termelni.

Vertikálisan telepített napelemes rendszer

A fentiek értelmében tehát már nem csak praktikai szempontból és a „2007. évi CXXIX. törvény a termőföld védelméről”, valamint a „2023. évi C. törvény a magyar építészetről” jogszabályoknak való megfelelés miatt érdemes az AGRIPV, vagy a vertikálisan elhelyezett napelemes erőművek alkalmazása, hanem az idei évben készült tanulmányokban kimutatott pozitív eredmények miatt is. Ez a megoldás nem vesz el művelhető földterületet, sőt csökkenti a felhasználó villamosenergia költségét és mindezt károsanyag kibocsátás nélkül teszi meg.

A 8G ENERGY többek között napelemet (legyen az akár vertikálisan elhelyezett), vagy például szélturbinát alkalmazó beruházások tervezésében, kivitelezésében és engedélyeztetésében is segítségére tud lenni, így ha Ön, vagy vállalata szeretne ilyen jellegű beruházást, vagy felmérné a megújuló energiaforrás alkalmazási lehetőségét, esetleg kíváncsi a potenciális energetikai fejlesztésekre, akkor keressen minket bizalommal a b2b@8genergy.hu e-mail címen, szakértő kollégáink állnak szíves rendelkezésére!

forrás:
https://villanyautosok.hu/2024/09/01/a-vartnal-tobbet-termelnek-a-fuggoleges-napelemek-most-az-is-kiderult-hogy-miert/
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0700129.tv
https://www.mnnsz.hu/mindket-oldalan-aramot-termel-az-uj-kerites/
https://www.lechodusolaire.fr/tse-inaugure-un-site-agrivoltaique-a-verdonnet/

2024.09.07
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés