ESG-törvény részletszabályai

Az ESG-törvény részletszabályairól tartott előadást Molnár Csaba Gábor, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának ESG vezetője a „Sustainable World 2024” nevű Portfolio konferencia délelőtti előadásai során.

Az ESG-törvény részletszabályairól tartott előadást Molnár Csaba Gábor, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának ESG vezetője a „Sustainable World 2024” nevű Portfolio konferencia délelőtti előadásai során. Szó volt többek között a hazai beszállítói ESG átvilágítás során alkalmazott kérdőívről, ami 151 kérdés tartalmaz, valamint az ESG Kalkulátorról is.

Nagy várakozás övezte a magyar ESG törvény részletszabályainak megalkotását a vállalati és a szakértői oldal felől egyaránt. Ahogy a törvény, úgy a rendeletek kapcsán is általános elvárás volt, hogy a fenntarthatósági átvilágításról szóló uniós jogalkotás élesítése előtt a magyar vállalkozásoknak egy olyan felkészülési időszakot biztosítson a jogalkotó, ami a magyar vállalatok ESG szempontú megfelelésének támogatásával erősíti a gazdaság versenyképességét, illetve megerősíti a hazai szakértői tudásbázist is.

Az augusztusban napvilágot látott 6 rendelet olyan részletszabályokat tartalmaz, amik széleskörű egyeztetések során születtek, és az ESG törvény céljának megfelelően a hazai gazdaság érdekeit szolgálják - mondta el az előadás során Molnár Csaba Gábor, ESG vezető, Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága.

A hat részletszabály:

  • 244/2024. (VIII.8.) Kormányrendelet, ESG tanácsadókat oktató intézmények akkreditációs követelményei
  • 30/2024. (VIII.8.) NGM rendelet, ESG tanácsadókat oktató intézmények akkreditációs eljárási szabályai
  • 29/2024. (VIII.8.) NGM rendelet, ESG tanácsadók akkreditációs követelményei
  • 11/2024. (VIII.8.) SZTFH rendelet, ESG tanácsadók akkreditációs eljárási szabályai
  • 12/2024. (VIII. 15.) SZTFH rendelet, ESG beszámoló, ESG szoftver és ESG minősítő nyilvántartási szabályai
  • 13/2024. (VIII. 15.) SZTFH rendelet átvilágítási kötelezettségek, ESG beszámoló és ESG kérdőív követelményei

Az ESG vezető arról is beszámolt, hogy a fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettségekről, az ESG beszámolóról és az itthon alkalmazható ESG kérdőívről szóló SZTFH rendelet szabadságot ad a kockázatkezelési rendszer, a belső felelősségvállalási stratégia, a kockázatelemzések, megelőzési és korrekciós intézkedések, illetve a beszállítói átvilágítások gyakorlati alkalmazásában.

Az ESG kérdőív észszerű határt szab az adatigénylések mértékével és mélységével kapcsolatban, amit területi és méret szerinti szűkítések is egyszerűsítenek. A hazai beszállítói ESG átvilágítás során alkalmazott kérdőív észszerűsíti az adatszolgálatás tartalmát, hiszen a hazai cégeknek egy szűkített adatkör tekintetében kell tudniuk nyilatkozni működésükről, vállalati politikáikról és jövőbeli terveikről, célkitűzéseikről.

Az ESG kérdőív összesen 151 kérdést tartalmaz, amit területi- és méret szerinti szűkítéssel lehet alkalmazni, tehát például egy magyar mikrovállalkozásnak maximum 51 kérdés tehető fel. Az SZTFH az adatkéréseket magyarázatokkal, útmutatókkal, illetve az összetettebb kérdések megválaszolását az ESG Kalkulátorral segíti.

Azon nagyvállalatoknál, amelyeknél az üzleti évet megelőző üzleti évben a mérleg fordulónapján a következő három mutatóérték közül bármelyik kettő meghaladta a következő határértéket:

  • a mérlegfőösszeg a 10 000 millió forintot,
  • az éves nettó árbevétel a 20 000 millió forintot,
  • az átlagosan foglalkoztatottak száma a 250 főt,

már a 2025-ös év adatai alapján 2026-ban kell elkészíteni az első ESG beszámolót. Az adatigények azonosításában az SZTFH által kiadott kérdőív a vállalatokat is orientálhatja, milyen típusú adatigény jelentkezik majd. Ugyanakkor az adatgyűjtésre már a 2025-ös évben célszerű felkészülni. Ebben a komplex adatgyűjtési struktúra létrehozásában és az ESG kockázatkezelési rendszer kialakításában a vállalatokat ESG tanácsadók is támogathatják.

A 8G ENERGY többek között ESG tanácsadásban is segítségére tud lenni, így, ha Ön, vagy vállalata szeretne ilyen jellegű tanácsadást, vagy felmérné a megújuló energiaforrás alkalmazási lehetőségét, esetleg kíváncsi a potenciális energetikai fejlesztésekre, akkor keressen minket bizalommal a b2b@8genergy.hu e-mail címen, szakértő kollégáink állnak szíves rendelkezésére!

forrás:
https://www.portfolio.hu/uzlet/20240904/megvannak-az-esg-torveny-reszletszabalyai-707497
https://mkogy.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2300108.TV&pagenum=2

2024.09.19
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés