Az Egyesült Király az űrben megvalósuló napenergia-projektet támogat

Az Egyesült Királyság kormánya 4,3 millió font támogatást jelentett be az űrben megvalósuló napenergia-projektekre, amelyet brit egyetemek és technológiai vállalatok kaphatnak meg.

Az Egyesült Királyság nyolc darab, az űrben megvalósuló napenergia-projekt támogatására készül. A világűrben történő napenergia-hasznosítás során napelemeket helyeznek el az űrbe küldött műholdakon. A panelek összegyűjtik a napenergiát, a vezeték nélküli technológia pedig képes az energiát visszaküldeni a Földre – írja az Eco Watch a brit kormány közleménye alapján.

A kiválasztott projektek
Az egyik díjazott a Cambridge-i Egyetem, amely olyan ultrakönnyű panelek kifejlesztésére kap támogatást, amelyek ellenállnak az űrben tapasztalható magasabb szintű sugárzásnak. A másik kedvezményezett, a MicroLink Devices könnyű és rugalmas napelemeket fejleszt.

A nyertes Queen Mary University pedig olyan vezeték nélküli technológiát fejleszt, amely képes a műholdakon összegyűjtött napenergiát visszaküldeni a Földre.

További nyertesek közé tartozik a Satellite Applications Catapult, amely egy projektben a műholdas antennatechnológia irányítását és sugárzási minőségét teszteli, valamint egy külön díjazott projektben az űrből származó, kereskedelmi forgalomba kerülő napenergia fejlesztését tanulmányozza.

A Bristoli Egyetem a vezeték nélküli energiaátvitel vizsgálatára, valamint az űrből származó napenergia biztonságával és teljesítményével kapcsolatos adatok szolgáltatására kap támogatást.

A londoni Imperial College is a nyertes pályázók között van, amelynek feladata az űrből származó napenergia előnyeinek és hatásainak tanulmányozása. Az EDF Energy R&D UK Centre Ltd. a kormány közleménye szerint a források egy részét arra kapja, hogy bővítse az űrből származó napenergia, brit hálózatba való bevezetésével kapcsolatos ismereteket.

Miért jó az űrből származó napenergia?
A tisztviselők szerint az űrből származó napenergia javíthatja az Egyesült Királyság energiabiztonságát, csökkentheti a fogyasztók közüzemi számláit és mérsékelheti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget. Egy 2021-es tanulmány szerint az űrből származó napenergia 2050-re évi 10 GW villamos energiát termelhetne, és 143 ezer munkahelyet teremtene.

„Óriási lépést teszünk azzal, hogy támogatjuk ennek az izgalmas technológiának a fejlesztését, és az Egyesült Királyságot a gyorsan fejlődő iparág élvonalába helyezzük a bevezetésre való felkészülés során. Azzal, hogy megnyerjük ezt az új űrversenyt, átalakíthatjuk a nemzetünk energiaellátásának módját, és olcsóbb, tisztább és biztonságosabb energiát biztosíthatunk az elkövetkező generációk számára” – mondta Grant Shapps, energiabiztonságért és „nettó zéróért” felelős államtitkár.
Az Egyesült Királyság projektjével több országhoz csatlakozik, amelyek napenergia-projekteket vizsgálnak az űrben. A hónap elején az amerikai Kaliforniai Technológiai Intézet kutatói közölték, hogy űrbe telepített napenergia-prototípusuk először tudott sikeresen energiát sugározni vissza a Földre.

Forrás: NRGREPORT

 

2023.08.07
Kérjen ingyenes ajánlatot!
Ajánlatkérés